Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

“...То ли стоны, то ли пенье
Разбудили вдруг леса.
Это гончих в отдаленье
Водит хитрая лиса...”
Н. Смирнов


Дресировката и настървяването на гончетата е значително по-сложна и трудоемка от обучението на птичарите и на някои други породи.
Дресировката – това е да научите гончето да изпълнява необходимите в бита и в лова команди, да ходи на повод, да изпълнява командите: ”Не!”, “Място!”, “Напред!”, “Ела!” и да се връща по подаден сигнал от ловен рог.
Настървяването има за цел да подготви гончето да претърсва правилно, да намери дивеча, да го преследва, да намира изгубената следа, да се ориентира в гората, да има постоянен контакт със собственика си на значителни разстояния без да го вижда.
При дресировката и настървяването са задължителни следните правила:
1. Тренировките трябва да се провеждат систематично;
2. Командите да се отработват последователно;
3. Да се върви от по-просто към по-сложно, от известното към неизвестното;
4. Систематично да повтаря и затвърдява научените вече команди.
От правилната дресировка и настървяване зависи бъдещата успешна работа на гончето на ловния терен и удоволствието от лова.

Много е писано и разказвано за настървяването на гончетата. Големи експерти по темата са давали своите препоръки: Н.П. Пахомов, В.И. Казанский, М.А. Сергеев
(вижте статията "Настървяването на гончетата" в секция "Треньор"), Д.Н.Федорин, Б. Марков (вижте статията "На лов с младото гонче" в същата секция) и други. Все пак има още подробности, които са много съществени за много ловци с гончета.
Трябва да се обмисли от всички страни каква порода гончета да изберете за да не променяте нататък породата. Да решите дали да отглеждате едно куче или група. Ако има възможност е по-добре да се ловува с група. Ако решите, че ще сте с едно куче – да изберете пола му: мъжко или женско. Мъжките са по-едри, по-смели, постоянно са готови да отидат в гората, но се срещат злобни особи, което е неудобно в бита, на разходка, в обществения транспорт, по време на лов. Женските са по-малки на размери и тегло, по-лесно се обучават, не са побойници. При тях по-често се срещат “пеещите” гласове.

Кученце трябва да се избира от родители от най-високо качество като екстериор и работа, с изразителни, пеещи гласове (гончета с дарба чрез лая си да показват какъв дивеч преследват – б.р.). Ако родители и близките прародители не ви харесват, по-добре не взимайте кученце от това кучило, а потърсете това, което ще ви е по душа. В краен случай ще почакате година, но ще получите това, което трябва. А когато има мечтаното, ловецът ще отглежда и обучава четириногия си приятел с жар и от цялата си душа.
Кученцето трябва да се обезпаразити за глисти на възраст 4-6 седмици. Не забравяйте своевременно да ваксинирате кученцето си, по-често да общувате с него. Ловецът трябва сам да го храни и разхожда, а да не поверява това на други хора.
Когато навърши три месеца, започнете да го учите да ходи на повод до левия ви крак като постепенно увеличавате времето на разходката и променяте маршрута. Много е желателно да се разхождате в полето, в гората, да давате възможност на кученцето да потича час-два. Трябва да го разхождате преди хранене. Когато кученцето се отдалечи много, дайте му команда: “Към мен!” и да му дадете лакомството с лява ръка. Правете това 3-5 пъти по време на разходка. Когато трябва да вържете кученцето на повод, подайте командата: “Към мен!” и привлечете вниманието му с активните си действия. А когато кученцето дотича, дайте му лакомство, погалете го, похвалете го и незабелязано му закачете повода. Подайте команда: ”Напред!” и тръгнете по посока към къщи. Обикновено кученцето дърпа повода напред или встрани. В този случай трябва ясно да подадете командата: ”Редом!”, а след това да подръпвате повода му като го доближавате до левия ви крак. Това трябва да се прави настойчиво като се стремите към изпълнение на командите при всеки случай.
Важно уточнение от редакторите: Изпълнението на командата:”Редом!” от ляво се отнася за ловците, които стрелят с дясна ръка и носят оръжието си на дясно рамо. Съответно ловците, които си служат с лява ръка, трябва да приучат кучето си да изпълнява командата:”Редом!” от дясната им страна.
  
От тримесечна възраст започнете да приучавате кученцето към звука на ловния рог. Много е желателно да имате истински ловен рог, а не някакво подобие на свирка. Преди да му дадете храна, подайте тихо сигнал с рога близо до кученцето. След сигнала поставете паничката с ядене като задържате кученцето за нашийника или прихващайки го за гръдния кош. Задържайте го на метър от паничката за около минута с командата: ”Стой!” или “Място!”. След това дайте команда:”Напред!” и пуснете кученцето. По-нататък можете да подавате сигнала с ловния рог с пълна сила като свирите определена мелодия, която няма да променяте до края на живота на своя питомец. Постъпвайте така поне веднъж на ден. Когато кученцето навърши 6 месеца, можете да подавате сигнала с ловния рог преди хранене само два-три пъти в седмица.
Когато излизате на разходка, задължително взимайте с вас няколко парченца лакомства и ловния рог. Когато стигнете до мястото на разходката, подайте командата: :”Стой!” или “Място!” като придържате кученцето на място около минута. Когато го освободите от повода, му подайте команда: ”Напред!”. След 15-20 минути свободна разходка подайте сигнал с ловния рог. Обикновено кученцето притичва на този звук. Трябва да го погалите и да го поощрите с лакомство. Когато дойде времето да се прибирате, подайте сигнал с рога, дайте му лакомство, погалете го и незабелязано го хванете на повод. С командата:”Напред!” тръгнете към къщи като се стремите кученцето да върви редом.
Случва се 6-месечното гонче (а понякога и по-възрастно) да не идва винаги на сигнала на ловния рог. Това става когато кучето не се е разходило достатъчно или не го интересува лакомството. За да не се случва това трябва да отивате на разходка с гладно куче и за по-дълго време (над 2 часа). Ако нямате достатъчно време и не сте уверени, че питомецът ви ще дойде при подаването на сигнала, е по-добре да го разходите на повод.
В населените места е по-добре да разхождате кученцето на повод. Повечето гончета се нахвърлят на кокошки, котки или други кучета, което е крайно нежелателно. Когато водите вашия питомец на повод при негов опит да се спусне след котка подайте командата:”Не!” като го дръпнете назад с повода и подайте команда:”Редом!”. Настойчиво се стремете кученцето да изпълнява командите ви. Ако то дълго време не изпълнява командите ви и се спуска след всички, сложете му строг нашийник и не го махайте докато не се научи свободно да ходи редом. Когато отива в гората гончето не трябва да изразходва напразно своите сили и тези на ловеца. Младото гонче трябва периодично да се връзва на верига във волиера или в гората по време на почивка. Някои от гончетата не обичат да ги връзват и прегризват меките си поводи. Тогава собственикът на кучето е принуден много години наред да използва само верига, което е много неудобно. Ако веднага научите младото куче търпеливо да стои вързано на верига, то през следващите години то няма да прегризва мекия повод.
Петмесечното кученце трябва да се води в гората два-три пъти седмично като времето за разходка стигне до 4 часа.

На шестмесечна възраст може да започне настървяването му на заек-беляк или русак. 
Когато стигнете в гората, подайте команда: “Място!” като държите и галите питомеца си. След минута-две му свалете нашийника, подайте команда: “Напред!” и тръгнете по просеките или по пътища, които навлизат в гората. Вашият ученик, който предварително вече е запознат с гората, ще започне да се интересува от миризмите по земята. Вие сте дошли преди изгрева на слънцето в прохладно и влажно утро. Щом усети миризмата на заек, гончето ще се активизира. Сега трябва да изчакате то да се добере до самия заек. Ако не отива настрани, а се върти на ограничен участък, трябва самите вие да се отдалечите от това място, описвайки кръгове, като влизате в гъстите части на гората, в блатисти места като увличате след себе си своя питомец. Ако не го виждате в момента, спрете и чакайте като периодично го викате. Трябва да го викате поне три пъти. След първото повикване кучето ще се заслуша, след второто и третото повикване ще определи направлението и, напълно възможно, разстоянието до собственика си. При всички случаи ще разбере, че сте тук, и ще продължи да претърсва.
След известно време гончето може да дотича при вас за да провери тук ли е собственикът му. Трябва да го погалите, да го ободрите и да тръгнете с него към предполагаемото място, където се е скрил заекът, като описвате кръгове. Ако сте уверени, че на това място е имало заек по-рано сутринта, то опитайте се да го вдигнете дори ако това отнеме два часа и повече. Така у  младото гонче се изработва настойчивост и му се дава увереност: щом има пресни следи от него, то заекът може да бъде намерен...
Вашият питомец се е втурнал с лай напред като се движи с голяма скорост. Това е много важно. Възможно е той да е видял самия заек. Прогонил е, давайки глас, 200-300 метра или полукръг. Често това трае седем-десет минути, след това губи следата. Постарайте се колкото може по-точно да запомните мястото на загубването на следата и по-бързо да стигнете до там. Много е желателно да видите ученика си, да го окуражите, да го погалите. Когато види стопанина си, той по-смело ще търси изгубената следа.
Може и да не намерите вашия ученик на мястото, където е изгубил следата. Вероятно той е отишъл да ви потърси. Трябва да го повикате, но не силно. Ако не се появи – да го викате по-силно и по-често... Подали сте командата: “При мен!”, но гончето го няма. Тогава подайте сигнал с ловния рог и то ще дойде. Започнете да се движите кръгообразно като постепенно разширявате кръговете. И така докато вашият ученик не прогони повторно. Това е станало – прекрасно, вие сте щастливец! Ако заекът не е намерен след първото или второто претърсване, а вашият ученик още не се е уморил, не се отдалечавайте от мястото, където той е изгубил следата на заека. Търсете го цялата сутрин – до 4 часа. Не отивайте да търсите друг... Изминали са около 4 часа работа. Вашият питомец е някъде наблизо в гората. Подайте сигнал с рога. Вашето гонче дотичва. Дайте му лакомство, завържете го за дървото, отдъхнете 10-15 минути. Отново подайте сигнал с рога, дайте му остатъка от лакомството, вземете го на повод, подайте команда: “Напред!” и тръгнете към дома като отработвате командата: ”Редом!”.
Вашият питомец е вече на 6 и повече месеца. Открит е ловният сезон. Много е желателно да вземете с вас двама опитни ловци, работещи с гончета, и да се постараете да убиете заек. Собственикът ръководи работата на гончето, а останалите действат мълчаливо според обстоятелствата. Отстреляли сте заек, приближете се и изчакайте: нека вашето гонче само стигне до него по следата. Вземете заека в ръце и го покажете на кучето. Бъдете внимателни, следете да не би вашият питомец да вземе заека и да го отмъкне в гората. Подайте команда: ”Място!” Поставете му повод и го завържете за дървото. Сложете заека в близост до гончето. Отрежете предните заешки лапи, отстранете ноктите, самите лапи разрежете на две по дължина – всеки пръст отделно. Подайте с пълна сила сигнал с рога и нахранете с тях кучето.
Не трябва да режете задните крака на заека, особено пък по-високо от скакателните стави, и да ги давате на гончето още повече ако то е млада и нежна женска. Задните лапи са по-тлъсти, с дълги и здрави нокти, покрити с плътна козина. Всичко това може да травмира силно стомаха на кучето.
След кратък отдих дайте на вашия питомец още веднъж да подуши заека и приберете улова в раницата си или, пристегнат на ремък, го прехвърлете през рамо. Вашето гонче  ще разбере резултата от колективните ви действия. Ако времето е прохладно, а вашият ученик не е уморен, можете да продължите лова...

Вдигнали сте и сте подгонили втори заек. И гончето е изгубило следата. Идете при кучето и му помогнете. Като правило за да се отърве от преследването заекът прави двойки и тройки т.е. връща се назад точно по следите си. Тази двойна следа може да е 30 метра, но понякога стига и до 100. Младото, с хазартен дух гонче е дотичало до края на следата, по инерция е продължило значително разстояние напред и започва да се мята на всички страни като се опитва да улови познатата миризма. А заекът е направил двойка, а след това скок встрани на повече от 3 метра и се е отдалечил. Възможно е и да е направил втори скок и там да се е спотаил. Ето тук собственикът на младото гонче може и е длъжен да му окаже решаваща помощ. Обърнете внимание в каква посока в общи линии е бягал заекът в кръг – по часовниковата стрелка или обратно. Като правило белякът прави лъжливите скокове вътре в кръга на своя ход. Колкото може по-точно запомнете мястото, където е изгубена следата като имате предвид, че гончето ще продължи да тича напред по инерция поне 80 метра. Като се върнете на мястото, където е изгубена следата, не спирайте там с гончето, а се върнете доста по-назад като описвате кръгове вътре в хода на заека. Вашето гонче е старателно, има усет, с вашата правилна помощ ще намери заека или ще попадне на следата му след скока и отново ще започне да гони. Когато постъпите така няколко пъти с кучето си, то бързо ще схване как да намира заека когато следата е прекъсната.
Нататък действайте според обстоятелствата. Ако в продължение на два часа сте успели да намерите и отстреляте заек – прекрасно! Ако не, подайте сигнал с ловния рог, поощрете я и  прекратете лова. Ако ученикът ви е на година и повече и е добре подготвен физически, можете да продължите да ловувате през целия ден.

Още няколко съвета:
1. Не трябва да настървявате и ловувате със своето и с чуждо гонче, ако не планирате съвместен лов няколко сезона подред. Чуждото гонче може да има ред недостатъци при работа: слаб усет, прекалено много се отдалечава или обратното – претърсва съвсем близо, излишно дава глас по следа и при изгубването и... Всичко това може много зле да се отрази на вашето гонче. То може да привикне да чака кога възрастното куче ще вдигне заека, ще намери изгубената следа. А веднъж привикнало друг да върши работата му, по-късно много трудно ще накарате младото гонче да работи самостоятелно. Лошо е, когато извеждат младото гонче на лов с различни възрастни гончета. От такива варианти има само вреда. Впоследствие вашето гонче, дошло да работи в гората само, щом чуе чужд лай ще се втурва натам вместо да търси заека самостоятелно. Като резултат ще сте изгубили много време, а и кучето ви ще попречи на другите ловци. Още по-лошо е ако те ловуват в противоположна посока. При силен вятър гончето се губи. А най-лошото е, ако го отведат с тях... Изгубено време, развалено настроение, никакъв лов няма да се получи.
2. Трябва по-често да сменяте местата за настървяване и лов. Полезно е да излизате на тренировки за настървяване не само рано сутрин, но и през деня за да търсите дивеч и без следи.
3. Не трябва да насочвате гончето по шума на заека, ако то гони друг и точно е изгубило следата му, а вие не сте уверени, че това е същият заек, който то е гонило до момента.
4. Истинската ловуваща група кучета – това е мечтата на ловеца, работещ с гончета. Да се създаде и отглежда такава група е съвсем  реално за съвременния ловец. Много е сложно да се формира група гончета по много работни качества и по глас. Най-правилният вариант е да се купят мъжко и женско гонче от едно и също кучило и по възможност с еднаква окраска. Вторият вариант е да вземете два женски. Третият и най-малко желателен вариант е две мъжки гончета. При достигането на зрелостта си те могат да устройват жестоки схватки във волиерата или по време на лов около убития дивеч. При женските такива случаи са много малко вероятни. Групата гончета трябва се отглежда и обучава по същия начин както и едно куче. Когато те започнат да гонят заек, трябва да се редуват тренировки в група и индивидуално. Така се изработва самостоятелност на всяко от кучетата при претърсването за вдигане на заека и намиране на изгубена следа.
При настървяването на групата се изработва самостоятелното претърсване, успешното откриване на дивеча и секундирането. Ако едното гонче е вдигнало дивеч, другото трябва да го последва и подкрепи при преследването на дивеча.
Четвъртият вариант на сформиране на група ловуващи гончета е да купите кученца от едно кучило и да ги отглеждате заедно, а когато започнат да гонят, едното от тях да вземе ваш приятел, с който планирате на ловувате заедно много сезони напред. През първия ловен сезон ги настървявайте по отделно, а периодично – заедно. През следващите сезони ловувайте с тях в група.
Петият вариант: от женската да си оставите кученце – по-добре мъжко, може и женско - и  да го настървявате както бе описано по-горе. Група може да се оформи и като си оставите кученце от бащата. В този вариант е много по-голяма вероятността за създаване на еднотипна по екстериор, окраска и тип прогонване група. Необходимо е да се има предвид, че разликата във възрастта на кучетата не трябва да бъде много голяма. Групата може да бъде продуктивна ако всяко от гончетата претърсва самостоятелно, а при вдигането на дивеча от някое от тях, другото много бързо (за една-две минути) се включва в преследването. Тогава е добре те да не се разделят на повече от 10 метра, периодично си сменят местата като ту едното, ту другото гонче води напред по следата. А още по-добре е те да гонят по следата глава до глава като при изгубването и всяко от тях самостоятелно да я намира, както и да лаят правилно на следа и при настигането и обграждането на дивеча.

В случай на успех при формирането на групата гончета по някой от описаните по-горе варианти и творчески подход към обучението им е напълно възможно да постигнете желаната цел. Много хубаво е, ако всяко от гончетата ви има висок, изразителен, пеещ глас. Това също е постижимо. Тогава за вас и вашите приятели всеки ловен излет ще бъде празник, на който ще се наслаждавате с цялата си душа.
Ако едното гонче от групата е вдигнала дивеч и го преследва, а другото не започва го следва и подкрепя 5 и повече минути; ако едното гонче гони, а другото систематично изостава на 30 и повече метра; ако едното или и двете гончета лаят непрекъснато без да спират (например при резки завои на дивеча или при изгубването на следата) това ще затрудни ловеца без достатъчно опит да определи дали гончетата гонят по следа или просто тичат в гората. Ако едното гонче вдига дивеча, гони, намира изгубените следи, а другото помага единствено при блокирането, а в останалото време само следва първото гонче и то на 5-10 крачни и повече зад него, това вече не е група. Истинският ловец, който уважава себе си и лова с гончета, няма да ловува с такава група.

Изпълнявайте описаното по-горе. Не очовечавайте кучето. Подавайте командите отчетливо. Кучето реагира на определено отработен звук и интонация на подаваните команди.
Стремете се към задължителното изпълнение на командите.
Не се горещете, ако ваша команда не е изпълнена. Помислете по каква причина е станало това. Предприемайте правилните мерки, използвайте правилните методи за да постигнете изпълнението на командите. Не подавайте нова команда без да изчакате изпълнението на предишната.
Не наказвайте кучето без особена нужда. Парченцето лакомство, ласката е далеч по-полезна от боя.
Настървявайте и ловувайте в различни атмосферни условия, по-често сменяйте терените. Не насочвайте гончето по шума на заека ако не сте сигурни, че той е вдигнат от вашите гончета. Ако сте уверени, трябва да насочвате гончето си по следата само когато то я е изгубило. Насочването по следата трябва да е по един и същи начин, хазартно, често. Силно. Например: “Тук –тук-тук!!!”. Покажете с ръка на дотичалото гонче откъде е минал заека и продължете да се движите в същата посока.
Не настървявайте гончето нощем особено там, където има много зайци. Вашият питомец ще свикне да гони зайци, които нощем не се крият толкова и чийто следи се пресичат с тези на още много зайци и друг дивеч. Гончето ще започне да се прехвърля от следа на следа, а това много понижава настойчивостта на кучето. От това няма никаква полза, а само вреда.
През първата ловна есен, ако не са отработени поне 50 заека, не следва да се продължава настървяването или ловуването с гончето на сняг. Младото гонче е вдигнало заека, разбрало е, че миризмата идва от дупките в снега. При изгубването на следата, то ще фиксира дупките в снега от паднал от клоните на дърветата сняг, стари следи от зайци, стари следи по снега от друг дивеч. Ще работи по следите в снега повече със зрение, от колкото с обоняние. Няма да изработи майсторски усет.
Не лъжете гончето! Например трябва да го извикате. Някои викат гончетата така, както и ги насочват по горещата следа на заека. Притичва гончето, а няма миризма от дивеча. Вместо това собственикът грубо го хваща на повод... Впоследствие гончето може да престане да идва когато искате да го насочите по прясна следа.
За да повикате при вас гончето (групата), използвайте сигналите с ловен рог. Когато гончетата дотичат, им дайте лакомство, похвалете ги, погалете ги. 

Категорично не препоръчвам младите гончета да се настървяват на лос или диво прасе. Ако гончето е настойчиво и злобно, то рано или късно ще получи сериозни травми. По-вероятно е да се загуби, когато е гонило надалеч дивото прасе или лоса. Още по-вероятно е да загине от лос или (по-често) от дивото прасе. Когато гончето започне да гони  на копитен дивеч, то малко се интересува от зайци. Ако то облайва лос, диво прасе, елен, не се приближавайте за да вземете кучето на повод. Щом чуе вашето приближаване, животното ще побегне, а гончето ще започне да го преследва още по-активно. Точно обратното: трябва да започнете бавно да се отдалечавате като подавате сигнал с ловния рог. Това е единственото правилно решение.
На вълци можете да ловувате само с 3, 4 и повече злобни гончета, добре сработени в група.
В случай, че вашата група гончета е подгонила заек или лисица и са се отдалечили толкова, че не ги чувате, старайте се да се придвижвате активно в същата посока и да определите къде точно гонят.
Ако сте изминали 1-2 километра и още не ги чувате, а вятърът ви пречи да ги чуете, бавно започнете да се връщате към мястото, където гончетата са вдигнали дивеча, като постоянно подавате сигнал с ловния рог. Чакайте гончетата непосредствено до мястото на вдигането на дивеча. Даже младите гончета се връщат там.

Не оставяйте кучетата в гората!
Когато трябва да прекратите настървяването или лова, повикайте гончетата с ловния рог. Направете всичко необходимо те да дойдат. Гончетата трябва да вярват, че няма да си тръгнете без тях от гората, няма да ги изоставите! Ако оставите гончетата в гората и си тръгнете няколко пъти, те може да си създадат навик да не се съобразяват със стопанина си и да си отиват сами у дома, ако той е наблизо, или да се връщат при автомобила, с който са дошли, докато собственикът им ги търси някъде в далечината.
Гончетата не са се върнали в края на ловния ден. Не си тръгвайте, не ги оставяйте сами в гората! По-добре е да постоите около огъня няколко часа, а напълно възможно е и цялата нощ, но да дочакате кучетата, от колкото няколко дни или даже седмици след това да ги търсите по околните населени места или никога да не ги намерите.  
 
Желателно е да привикнете гончето да носи намордник.
Това е много важно особено ако използвате обществен транспорт. При необходимост сложете временно на гончето намордник и ще избегнете много неприятности.
Добре обучената, правилно настървена група гончета или едно куче ще ви донесат много радост във всекидневното общуване с тях, в гората, на изложби, полеви изпитания, състезания. Най-голямата ви радост ще да слушате звучния, многогласен хор от пеещите гласове на гончетата при продължителното преследване на дивеча в притихналата гора в ранно, прохладно утро в късната есен след листопада.
Не жалете средства за да намерите отлични гончета!
Не жалете сили и време при отглеждането им!
Своевременно и редовно се занимавайте с настървяването и подготовката н кучетата за лов, полеви изпитания и състезания!

А. Стручков
(Списание “Охота&Рыбалка”, брой 1/2005)
Превод:
dogbg.net 02.2005

Тази любопитна и за неспециалисти на лов с гончета статия публикуваме отново по предложение на г-н П. Т. Петров – ентусиазиран почитател на лова с гончета и председател на Български национален клуб “Сръбско трицветно гонче”!

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31