Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

Обучение на младото гонче, птичар или ретривър с помощта на учебно чучело, напоено с изкуствена миризма от дивеч! Обучението се провежда целогодишно като се използват само миризми от дивеч, на който в последствие вашето куче ще ловува. Необходимо е преди започване на това специализирано обучение вашето куче да има завършен курс на общо послушание, да е приучено към изстрели и самостоятелна работа в полето по команда! Това е много важно за птичарите и ретривърите, за които е не само желателно, но и задължително да имат ловен опит преди началото на тази тясна специализация, докато при гончетата тази техника е желателно да се използва още от самото начало на обучението им. Използването им ще ви спести много нерви и труд в последствие, когато ще ви се наложи да одучвате вашето гонче от придобити вече "гадни" навици, да гони не този дивеч, който вие желаете - чакали, лисици и сърни например.
Използването на изкуствени дивечови миризми улеснява постигането на желаната от вас цел с тренировки извън активния ловен сезон като  тренировките могат да се провеждат и в райони, където не е разпространен въпросният дивеч. Това важи особенно силно за младите гончета, на които е доста трудно да се “обясни” кой точно дивеч е позволен за преследване, а също така и кой е забранен като се наказват ако проявяват настойчивост и агресия към учебното чучело, напоено с изкуствената миризма на забранения дивеч. Същото правило важи и при обучението на птичаря и ретривъра, когато се тренират за специализираната им работа след изстрела на ловеца, когато те трябва да проследят и намерят отстреляния дивеч т.е. те се използват и като кръвоследници! Следвайки тези инструкции по-долу, с търпение и постоянна работа с вашето ловно куче успешният резултат е гарантиран!
Вече (или по-правилно е да кажем най-после?!) и у нас всеки може да си поръча въпросните изкуствени миризми от избрания от ловеца дивеч от световните вериги магазини, които предлагат също и поръчки по каталог и on-line по Internet например на адреси: www.cabelas.com , www.frankonia.de или www.orvis.com! Притежателите на кредитни карти могат да поръчат и от други места без да се притесняват, че поръчката им няма да бъде изпълнена!

Указанията за обучение с изкуствени миризми на дивеч са ни предоставени в превод от английски от г-н Веселин Георгиев (на снимката) 
– верен приятел на нашия проект и запален ловец, активен член на Национален клуб “Пойнтер – България”. 
Надяваме се, че те ще са от полза на много други ловци у нас!
Петър Петров - www.dogbg.net


ИНСТРУКЦИИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КУЧЕТА


ОБУЧЕНИЕ НА ГОНЧЕТА
За младо куче, което е започнало занимания със следи на правилното животно, не се препоръчва да бъде занимавано с други игри. Ако използвате мускус, капнете една капка върху няколко страни на парцалче. Завържете го на канап и го влачете през полето или гората. Започнете с лесна пътека и постепенно с упражнения достигнете до по-трудни. Правете тренировките кратки и приятни за гончето. Бъдете ентусиазирани и хвалете кучето си.
След като кучето ви покаже интерес и следва (тича по) тези мускусни дири, пуснете го по естествени  дири, за да може на края да завърши с отстрел на дивеч. Това е необходимо условие за да завърши правилно тренировката на кучето. 
Винаги си заслужават тренировки, в които са включени в гонка добре обучено куче заедно с неопитно такова като една от последните фази на обучението му. 

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ОБУЧЕНИЕТО НА ВАШИЯ ПТИЧАР  
За да обучите кучето си да работи по следа, напоете с есенция учебното чучело и прихванете към него канап или въже.  Влачете го покрито, колкото да можете да го скриете в края на дирята. Направете първата диря кратка (например около 14 метра) в зависимост от кучето ви. Постепенно увеличавайте дължината на дирята, докато кучето става все по-добро. Когато дължината на дирята достигне 18 метра, дайте на кучето си командата, която обикновенно използвате за да намери птицата. Говорете му енергично и постепенно вървете към дирята. Когато веднъж кучето попадне на дирята, оставете го да достигне до края й.  Ако то се разконцентрира или загуби дирята, заинтересувайте го като му кажете “да намери птицата”. Когато намери учебното чучело извикайте командата “Ела!” и се отдалечете от него. Когато дойде при вас, възнаградете го като му позволите да подържи за малко учебното чучело, след което му дайте команда “Пусни!”. С всяка тренировка постепенно увеличавайте дължината на дирята. Крийте учебното чучело на места, характерни за дивеча – храсти, ракита и др., много скоро кучето ще започне да свързва тези места с дивеч и с това, че сте доволни от него.   
Ако обучавате кучето си само за намиране и донасяне на убит дивеч, постепенно увеличавайте дистанциите и сменяйте вида на терена. В последствие ще имате нужда от помощник, който да стои на около 90 или повече метра от вас. Помощникът трябва да възпроизведе халостни изстрели, след което да хвърли учебното чучело. Изчакайте докато чучелото падне на земята, тогава дайте на кучето команда “Донеси! / Търси!”.  Тук бихте могли да приложите и сигнал със свирка. Опитайте се да сменяте мястото. Принудете кучето да ходи ту на едно, ту на друго място за да донесе учебното чучело. Използвайте същата техника за вода.  Сведете грешките до минимум и бъдете щедри с похвалите. Използвайте свирка, тъй като се чува много по-ясно от човешкия глас, особено при високи треви или водни басейни. 
За пойнтери с известен опит, а и за останалите кучета, бихте могли да скриете учебното чучело направо в полето, без да се прави следа преди това. Все пак не позволявайте на кучето да види къде скривате чучелото. Когато правите следа или скривате чучело, винаги помнете точното им местололожение. Маркирайте ги със съществуващи вече предмети или използвайте флуоресцентна спрей боя. Кучетата са далтонисти и не биха могли да ги видят. Може също така да скриете няколко учебни чучела в района, за да се научи да открива няколко. Винаги го хвалете когато намери или донесе някое от тях. Помнете, че кучетата подушват миризмата по въздуха (вятъра). Би било добре да прецените посоката на вятъра преди да организирате тренировките. По-лесно е за кучетата да тичат когато вятъра им идва от страни, отколкото когато вятърът духа право в тях или в гърба им. 

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31