Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Любопитно

2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

Американският булдог Бъд е може би най-важната част от едно много любопитно събитие от началото на 20 век в Америка: първото пътуване с кола през целия континент от изток на запад от Сан Франциско до Ню Йорк – едно off road приключение, което днес звучи като истинска легенда!

Вечерта на 19.05.1903 г. в Специалния клуб на Университета на Сан Франциско се води поредният разгорещен спор за предимствата на новите коли, които са се появили по улиците на големите градове на Америка. Сред спорещите е д-р Хорацио Джаксън – тогава 31-годишен,  изключително богат и смел бивш доктор от щата Върмонт.
Той има много интересна биография: роден е през 1872 г., син на министър (явно облагите, свързани с министерските постове, не са от вчера;)), Хорацио Нелсън Джаксън завършва медицина в Университета във Върмонт през 1893 г. и няколко години практикува в градовете Брейтълборо и Бърлингтън. През 1899 г. се жени за Берта Ричардсън Уелс – дъщеря на един от най-богатите хора във Върмонт и производител на много популярно лекарствено средство с 20% алкохолно съдържание, което днес небрежно бихме нарекли пенкелер. С парите на булката младото семейство Джаксън пътува из Европа, купува остров Провидънс за лятна резиденция, инвестира в разработки на мини.
Д-р Джаксън купува расови коне и ... колекционира автомобили! Напуска лекарската си практика през 1900 г. Още тогава той се замисля за възможността за обиколка из страната с кола...
Но това става 3 години по-късно.
И така в клуба на Университета на Сан Франциско д-р Джаксън приема облог за $50, че може да измине с кола целия път до Ню Йорк за по-малко от три месеца! Само за 5 дена д-р Джаксън организира всичко необходимо: наема за пътуването 22-годишният майстор на велосипеди Крокър, който да го придружава, и купува кола модел Уинтън Туринг от един бизнесмен в Сан Франциско за огромната тогава сума от $3000. Колата е с двуцилиндров двигател с мощност 20 конски сили, развива значителната за 1903 г. скорост от около 50 км/час и само за месец вече е изминала над 1600 км! Д-р Джаксън и дава името “Върмонт” в чест на родния си щат и на 24 май 1903 г. поема на север към Орегон по пътя на пионерите Луис и Кларк, които прекосяват Америка 100 години по-рано. Виждате карта на пътуването им...

Още преди да приеме облога за прекосяването на Америка при едно пътуване до Сакраменто д-р Джаксън си търси малко куче, което да го придружава, когато пътува на големи разстояния, но така и не открива нищо подходящо. На 12.06.1903 г. при пристигането на пътешествениците в Колдуел, Айдахо, те получават един неочакван подарък – американския булдог Бъд. Човекът, който им го подарява, им казва да не гледат на Бъд като на талисман, а като на трети член от екипажа. И така Бъд се присъединява към това приключение и се превръща негов символ и главна медийна звезда. Вестниците във Върмонт публикуват различни сензационни версии за произхода на булдога, от които две са най-често срещани: едната била, че Бъд е спасено от д-р Джаксън бойно куче, а другата, че Бъд е тичал след колата на доктора много мили докато на края д-р Джаксън го взел. Но това няма нищо общо с истината...
Бъд е младо, светло на цвят куче, което много бързо свиква да се вози в кола. Д-р Джаксън прави специална поръчка за очила, които да предпазват очите на Бъд по време на пътуването. Кучето се вози отпред на колата (която като дизайн на практика е прекрасен червен файтон, снабден с двигател), гордо носи пилотските си очила, които го предпазват от праха, и охранява екипажа по време на многобройните спирания за поправка по време на пътуването по пътища, които днес наричаме off  road. По трасето на дългия преход има само около 200 км павирани улици, всичко останало е черни пътища и пътеки. Бъд се научава перфектно да балансира на предната седалка при многобройните завои и дупки по пътя, което явно му доставя голямо удоволствие. През дългото пътешествие присъствието на Бъд дава на екипажа и необходимото им добро настроение и кураж.

    

Всяко пристигане на пътешествениците в малки и големи градове по пътя им се превръща в сензация и триумф – а на най-голяма почит се радва, разбира се, Бъд. Няма нито един вестник в цялата страна, който да не публикува неговата снимка с пилотските очила, седнал в колата! Независимо в какъв час пътешествениците влизат в селищата посрешането им е неизменно едно и също. За пристигането си в Омаха д-р Джаксън пише на съпругата си: “При пристигането ни сутринта ние намерихме половината град навън ... Никога не съм си представял, че ще предизвикаме такъв голям интерес, но днес получих чували с телеграми с поздравления от къде ли не... Жителите на града запазиха са спомен по едно парченце от старите ми обувки.”
Когато д-р Джаксън наближава Кливлънд – дома на
Winton Motor Carriage Company, произвела колата му – мениджърите на фирмата усещат каква златна PR мина за увеличаването на популярността им е това събитие независимо, че те не са директни спонсори. На 20.07.1903 г. на 59 ден от пътешествието на д-р Джаксън, Крокър и американския булдог Бъд, рекламният мениджър на Winton Motor Чарлз Шанкс, който придружава собственика на компанията Александър Уинтън по време на опита му за прекосяването на континента през 1901 г., повежда конвой от коли към Елирия, Охайо, на около 40 км от Кливлънд, за да стисне ръката на пътешествениците пред максимален брой репортери и фотографи... Нищо ново под слънцето днес, нали?
На 26 юли 1903 г. в 4.30 сутринта д-р Джаксън, Крокър и Бъд пресичат реката Харлем и влизат в Манхатън. Тяхното пътешествие продължило точно 63 дена, 12 часа и 30 минути.
След невероятния успех на пътуването двама основни конкуренти на
Winton MotorOldsmobile и Packard – предприемат същите пътешестия със собствени екипажи за да докажат, че произведените от тях коли не отстъпват по нищо на колата на д-р Джаксън. Но не постигат ефекта, който се търси от фирмите. Никой не достига звездната популярност на Бъд и д-р Джаксън.
Разбира се, след пътуването Бъд остава с д-р Джаксън като член от семейството и живее много дълго и щастливо в неговия дом. След смъртта му семейство Джаксън винаги има поне едно куче – и то винаги от породата на Бъд в негова памет.
Самият д-р Джаксън окончателно изоставя медицината и става преуспяващ бизнесмен в родния си град Бърлингтън: издава свой вестник, притежател е на първата радио станция във Върмонт, а по-късно става и президент на банка. 
През 1944 г. д-р Джаксън подарява на Смитсъновия институт във Вашингтон колата, пилотските очила на Бъд и колекцията си от публикации във вестниците за да не се забрави това толкова смело приключение: първото прекосяване на Америка с кола ... и
куче.
Д-р Хорацио Нелсън Джаксън умира на 14.01.1955г на 82 години.

Все пак тази толкова любопитна история потъва в забрава. И ето, че през 1990 г. Дейтън Дънкан, търсейки нещо съвсем друго в огромната библиотека на Университета на Върмонт, попада на препратка към първото прекосяване на Америка. Той успява да открие в архивите на Върмонт и Смитсъновия институт във Вашингтон всички запазени детайли от това голямо приключение. Дънкан се обръща за помощ към режисьора и продуцента на документални филми Кен Бърнс и така се появява документалният филм, наречен “Пътуването на Хорацио”, който е озвучен от Том Хенкс.
Благодарение на Дейтън Дънкан и Кен Бърнс тази прекрасна история отново заема своето място сред легендарните приключения на американците в началото на 20 век. Виждате и плаката на филма.

Ако искате да научите още за Бъд, д-р Джаксън и колата “Върмонт”, вижте на адрес в Интернет:
www.classiccar.com/articles/horatio_intro.asp
А ако искате да притежавате самия филм, потърсете го в www.amazon.com

                                               
                                               dogbg.net 2005
 

 

 Любопитно

2 КАНАДСКО ЕСКИМОСКО КУЧЕ - една древна приказка с модерно продължение в стил Ханс Кристиян Андресен
2012.01.04

2 СПИНОНЕ ИТАЛИАНО - спокойствието на универсалния ловец
2010.08.27

2 МИНИ ФОКСИ - колко мъничък може да бъде един фокс териер?
2010.07.16

2 СЕГУДЖО ИТАЛИАНО - съвременният наследник на старинна порода гончета
2010.07.02

2 ХЪНТАУЕЙ - елате в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, за да го видите!
2010.03.26

2 Африканските ловци БАСЕНДЖИ днес
2010.03.12

2 БАСЕНДЖИ - пазителите на Черното злато на АФРИКА
2010.03.12

2 ШИБА ИНУ - древни и модерни приключения на малкото куче от японската широколистна гора
2010.02.04

2 ШИБА ИНУ днес - в целия си блясък
2010.02.04

2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

2 ДЖОН ГРОУГАН - авторът на романа "МАРЛИ & аз" - за книгата, филма и обратите на съдбата на кучетата в тях
2009.04.27

2 КНИГАТА "МАРЛИ & аз" - ОРИГИНАЛЪТ за живота и любовта с най-лошото куче в света
2009.04.17

2 Лабрадорът КЛАЙД - запознайте се със звездата на "МАРЛИ & Аз"
2009.03.22

2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата
2009.03.09

2 АЛЯСКИ КЛИЙ КАЙ - хъски в МИНИАТЮРА!
2008.12.27

2 ПЛОТ ХАУНД - чистокръвният американски ловец на едър дивеч
2008.09.22

2 ПЕРУАНСКАTA ОРХИДЕЯ НА ИНКИТЕ - екзотика от Южна Америка
2008.07.25

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част ІІ)
Кучетата зад екранния герой

2008.03.26

2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

2 МАДОНАТА с бекасината
2007.04.20

2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

2 Свети ХУБЕРТ - когато историята се превръща в легенда
2006.11.18

2 МOПС - симпатичен, намръщен, мързелив и обичлив!:-))
2006.07.24

2 Ка де Бо - екзотичните бойци от о. Майорка
2006.07.17

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част I)
2005.10.06

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част II)
2005.10.06

2 КООКАБУРА
За една интересна птица и за колекция от сребърни монети

2005.07.23

2 Характерът на дого аржентино
2005.06.14

2 АЛЯСКОТО ХЪСКИ - господарят на IDITAROD
Oписание и произход

2005.03.22

2 Ловните оръжия с късо и дълго острие през Средновековието и в наши дни
2005.02.01

2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

2 Списанията за кучета по света
2004.06.10

2 Уейн Джон или какво свързва Ванкувър с Казанлък
2004.05.26

2 Философия на стандарта на породата КАНЕ КОРСО
2004.04.26

2 INTERZOO 2004 - световното изложение за домашни любимци
2004.04.08

2 Андалуска седмица на полевите изпитания 2004
2004.03.31

2 Кучетата - водачи на слепи хора (Част II)
2004.02.14

2 Kучета - водачи на слепи хора (Част I)
2004.02.14