Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

ПЕМБРОК УЕЛШ КОРГИ е малко сладко куче с глава на лисичка, достатъчно древна история и много почитатели със синя кръв. 
Малкият ръст на уелш пемброк корги ни най-малко не
намалява неговите специални умения: това е най-мъничкият представител на пастирските кучета.
Заедно с неговия роднина кардиган уелш корги двете породи водят произхода си от Уелс, а имената кардиган и пемброк са всъщност местата, от където са корените им: древното кралство Киридиджиън в западен Уелс, съществуващо и до днес като Кардиганшиър и, съответно, Пемброкшиър.  

Пемброк уелш корги е световно известно с любовта на британското кралско семейство към породата повече от 70 години. Лично Нейно величество Елизабет II има 16 кучета! И нейните не строго официални снимки, на които няма поне едно корги наоколо, са доста редки.
Но с това достойнствата на породата съвсем не се изчерпват. Според една от най-уважаваните класации за интелигентност на кучетата - тази на проф. Стенли Корън от Университета във Ванкувър, Британска Колумбия - пемброк корги заема гордото 11 място (според други класации дори 10–то!) и оглавява класацията за интелигентност при работните породи кучета. Добър кралски избор ;)ИСТОРИЯ на породата
Произходът на тази умна и приятна порода кучета ни връща назад до 1107 г. Счита се, че при пристигането си в Уелс фламандски тъкачи са довели и кучетата си. И точно от тези кучета започва да се развива днешната порода пемброк корги. А преди това още през 10 век тези кучета са развъждани за пастири на стада овце, биволи, коне и крави. Не случайно пемброк корги е призната за една от най-старите пастирски породи кучета.
Сред любителите на породата са познати две теории за оформянето на породата като и в двете е замесено кардиган уелш корги, но в екзотични комбинации с шведския валхунд (известен като малките като малко куче на викингите), с померани и други кучета тип шпиц.

ПЕМБРОК КОРГИ днес
Пъргави, умни и жизнерадостни, корги са чести победители в състезания за пастири и са с много високи постижения в аджилити.
Пемброк корги е мъничка порода куче с пропорционално като устройство на голямо куче тяло, но с по-къси, по-фини крайници. Това, обаче, не значи, че е с нежна или слаба костна конструкция. То е  едно голямо куче в тялото на малък събрат. Корги е здраво, силно, атлетично, активно куче с големи изправени уши, които му придават вид на лисичка. Конструкцията на тялото му му дава изключителна стабилност при придвижване на всякакъв терен – чудесно предимство при изпълнението на задълженията му като пастирско куче.Обикновено е с височина при раменете от 25 до 33 см, а дължината на телцето му от раменете до опашката трябва да е с 40% по-дълга. Не казваме колко дълга трябва е опашката му, защото пемброк корги е или с къса или съвсем без опашка ( при някои кучета по рождение,
при други – купирана, но при развъждането им продължава да се поощрява линията на естествената липса на опашки). Идеалното тегло за мъжките е около 12 кг, а за женските – около 11.Пемброк уелш корги имат мек, фин подкосъм, покрит от къса, малко груба козина. Подкосъмът, обаче, линее през цялата година като процесът е по-интензивен два пъти годишно. Пригответе си специална четка! :) Много ентусиасти – развъдчици на породата са на мнение, че добрата храна и правилното отглеждане намалява линеенето на подкосъма извън периодите на големите сезонни промени.
Но, разбира се, препоръчват редовно му изчеткване. Наричат коргитата с по-дълга, гъста козина и много козинка по ушите и на задната част на крачетата „пухчовци”. Но тази пухкавост всъщност е козметичен недостатък. Все пак такива кучета се допускат все още на изложбените рингове, а като домашни любимци са още по-забавни. 

Разрешени са 4 окраски на козината: червен (почти като цвят на чушка), червено с черни подпали, златисто жълто с черна маска (около очите и веждите, възможно е и по ушите) и трицветни: бяло, червено или жълто на черна козина.
А някои корги имат и „седло на фея” появява се на гърба между раменете, образува се от промени в дебелината, дължината и посоката на растеж на козината. „Седлото
на феята” е част от легенда, която гласи, че кучетата корги са имали сбруи и седла и са били любимите „кончета” на феите.ХАРАКТЕР и темперамент
Пемброк корги са много работни и лоялни кучета, които имат много интелигентно и интересно изражение на муцунката. Поддават се на обучение и тренировки с лекота, а умът и уменията им са високо оценени – както споменахме и по-горе, те са сред 10 най-умни
породи кучета в света. Корги се справят чудесно като куче за охрана, защото са винаги нащрек и лаят доста силно! :) Те са дружелюбни, сърдечни и жизнерадостни. Като пастирско куче с отлични работни качества, пемброк са много енергични, а това може да се превърне в проблем ако не се разхождат и не се натоварват достатъчно физически... Извън всички възможно състезания за пастирски кучета, аджилити може да се превърне в тяхната стихия, както и всякакви други изпитания по послушание, в които участват хора и кучета.Пемброк уелш корги са умни, жизнерадостни, смели и ... компактни :) Дали точно те не са вашия идеал за куче?
                                                  Помислете ... и ги поканете у дома!

                                                   dogbg.net 2010

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

2 КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР - дружелюбен поздрав от ИРЛАНДИЯ
2009.09.11

2 ЧИХУАХУА – най-малките знаменитости сред кучетата
2009.02.12

2 ТОСА ИНУ - четириногите японски бойци СУМО
2009.01.15

2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

2 ХОКАЙДО ИНУ - накратко за едно от най-смелите кучета в света!
2008.10.23

2 НЮФАУНДЛЕНД - смелият воден спасител на Северния Атлантик
2008.08.28

2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

2 ЗВЕЗДИТЕ на IDITAROD Sled Dog Race
Състезанието през 2008 по Радио СТАРА ЗАГОРА

2008.04.02

2 СЮЗЪН БЪТЧЪР - желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race
2008.04.02

2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

2 РУСКАТА ХРЪТКА БОРЗОЙ – елегантният аристократ
История на породата

2007.07.27

2 ЯГД ТЕРИЕРИТЕ - смели и интересни - по Радио СТАРА ЗАГОРА
2007.04.19

2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

2 Възстановената порода Old English Bulldog - истинското куче за битки с бикове и мечки
2006.02.13

2 УНГАРСКОТО ПУЛИ - неуморимото куче с прическа стил Боб Марли
2006.02.07

2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

2 АВСТРАЛИЙСКОТО КЕЛПИ - необикновеният наследник на дивото куче динго и шотландското коли
2006.01.18

2 Малката ПИРЕНЕЙСКА ОВЧАРКА
2005.12.15

2 Изюбърът - благородният елен на Източен Сибир
2005.06.14

2 ПИРЕНЕЙСКОТО ПЛАНИНСКО КУЧЕ - частица от древна Азия в сърцето на Европа
2005.03.09

2 ЛАСА АПСО – свещенните кучета на Тибет
2005.01.10

2 Пудели, пудели!!!
2005.01.03

2 ОКЕАНАРИУМЪТ в Лисабон, Португалия
2004.12.31