Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Разказахме ви...

2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

ТАЙЛАНДСКИЯТ РИДЖБЕГ е далеч
по-малко известен от своя събрат родезийския риджбек
и е една от само трите породи кучета в света, които имат ридж - ивицата козина на гърба, която расте в обратна посока. Третата порода е виетнамският фу куок риджбек. Всъщност тайландското име на тези кучета е не по-малко странно за нас: наричат ги ма тай ланг ан.

ИСТОРИЯТА
Това е древна порода кучета, която до скоро бе напълно непозната извън Тайланд. Истинската им родина не е известна, а историята им е обект на многобрoйни хипотези. Като цяло се приема, че това куче е използвано за лов от наистина
древни времена.
Едно от най-често
срещаните предположения за произхода му е, че е мутация от друга тайланска порода кучета със сходен външен вид, но без характерния „ридж” на гърба. Има запазени скални рисунки на повече от 2000 години, на които ясно се вижда подобно на външен вид куче, което придружава ловците. Причината породата да се запази столетия наред без изменения е в самите условия за живот в Източен Тайланд – един доста изолиран, макар и много красив регион, където вероятността за кръстоска на тези кучета с други породи от различните части на страната е бил нищожен. Поколения наред без никаква човешка намеса само благодарение на естествения подбор са оцелявали само най-силните и здрави кучета. Интересното е, че въпреки постоянните близкородствени кръстоски породата не показва особени белези на изчерпване на генетичния фонд. Няма научни доказателства за някаква връзка между тайландския и родезийския риджбек въпреки, че някои кинолози предлагат възможна кръстоска чрез хотентотското куче...ВЪНШЕН ВИД

Тайландският риджбек е мускулесто, средно по големина куче. Мъжките по стандарт са с височина при холката 56-61 см, а женските – в рамките на 51-56 см.
Тялото му е с леко удължен формат, а мускулестите му бедра и аеродимамична форма на тялото го правят изключително подвижен.
Той е издръжливо и активно куче.
Има триъгълни, изправени уши, поставени ниско и леко встрани.
Не се купират!
На челото му има характерна набръчкана козина, чийто хоризонтално разположени бръчки са изключително подвижни и изразителни при промяна на настроението.
Очите му са бадемовидни със средна големина, а предпочитаният им цвят е тъмно кафяво. Но при кучетата с окраска на козината в синьо
се допускат и кехлибарени на цвят очи.
Опашката му е много дебела още от основата си, леко заострена на върха, високо поставена, сърповидно носена.

Козината на тайландския риджбек е много къса и гладка, с характерната ивица с обратна посока
на растеж на гърба, която трябва винаги да е ясно изразена. По стандарт е позволено така нареченият ридж да има различна форма и дължина, но да е винаги симетричен. Възможни са кръгове и завъртания в началото му. Признати са
8 фигури на риджа.
Окраската на козината на тайландския риджбек може да е доста цветове: червен, черен, син и светло бежов (цвят, известен още като изабела). Дори може да се срещнат тигрови и и чисто бели кучета. Препоръчително е при червена основна окраска кучето да има черна маска. Любопитно е, че козината на тайландския риджбек на практика почти не линее – това може да се случи съвсем по малко и не по-често от веднъж на 2 години! Това, както и липсата на подкосъм го правят подходящ за хора, които имат алергия към кучешка козина.ХАРАКТЕР
Кучетата от тази екзотична порода са много интелигентни. Не са свръх активни, но имат нужда от движение. Правилно развъждани и внимателно възпитани от малки, те са чудесни домашни любимци, изключително лоялни към собствениците си. Вроденият им инстинкт за защита на дома и семейството, в което живеят, при неподходящо възпитание може да се превърне или в свръх агресивност, или в прекомерна боязливост. Затова им е необходим собственик, който да умее да овладява темперамента им и да е доказаният „водач на глутницата”.

Поради изолацията и липсата на контакт с хора при оформянето на породата, тайландският риджбек е с независим характер  и много силно развити инстинкти – особено за преследване на дивеч. Отличните му способности за отскок могат да го подтикнат към бягство, за да поскита наоколо самостоятелно. По тази причина породата не е подходяща за хора, които за първи път отглеждат куче у дома. Разбира се, освен ако не се обърнат за помощ към треньор със специфични знания и умения в обучението на примитивни кучета, каквито са породите, включени в популярната у нас V група на FCI - шпицове и примитиви. Тайландският риджбек е записан в секция 8: Примитивни видове ловни кучета с ридж на гърба (FCI стандарт N 338). Породата тайландски риджбек постепенно става все по-популярна в САЩ, Канада, Великобритания, Германия и Холандия. Дали да не си пожелаем скоро тайландският риджбек да се появи и в България – без съмнение това ще е един от най-екзотичните клубове за ловни породи!                                  
       
                               dogbg.net 2004 - 2008

За първи път ви разказахме ви за непознатия и интересен тайландски риджбек на 21.11.2004 г. в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК Радио, а читателите ни за първи път видяха кратък материал за породата.
От тогава много неща се промениха, а в Интернет вече има по-интересни неща и прекрасни снимки на тайландския риджбек. Затова изцяло преработихме тази статия и ви я представяме в съвсем нов вариант.
Още информация за породата ще намерите в секция
"LINKS"
 

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

2 КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР - дружелюбен поздрав от ИРЛАНДИЯ
2009.09.11

2 ЧИХУАХУА – най-малките знаменитости сред кучетата
2009.02.12

2 ТОСА ИНУ - четириногите японски бойци СУМО
2009.01.15

2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

2 ХОКАЙДО ИНУ - накратко за едно от най-смелите кучета в света!
2008.10.23

2 НЮФАУНДЛЕНД - смелият воден спасител на Северния Атлантик
2008.08.28

2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

2 ЗВЕЗДИТЕ на IDITAROD Sled Dog Race
Състезанието през 2008 по Радио СТАРА ЗАГОРА

2008.04.02

2 СЮЗЪН БЪТЧЪР - желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race
2008.04.02

2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

2 РУСКАТА ХРЪТКА БОРЗОЙ – елегантният аристократ
История на породата

2007.07.27

2 ЯГД ТЕРИЕРИТЕ - смели и интересни - по Радио СТАРА ЗАГОРА
2007.04.19

2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

2 Възстановената порода Old English Bulldog - истинското куче за битки с бикове и мечки
2006.02.13

2 УНГАРСКОТО ПУЛИ - неуморимото куче с прическа стил Боб Марли
2006.02.07

2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

2 АВСТРАЛИЙСКОТО КЕЛПИ - необикновеният наследник на дивото куче динго и шотландското коли
2006.01.18

2 Малката ПИРЕНЕЙСКА ОВЧАРКА
2005.12.15

2 Изюбърът - благородният елен на Източен Сибир
2005.06.14

2 ПИРЕНЕЙСКОТО ПЛАНИНСКО КУЧЕ - частица от древна Азия в сърцето на Европа
2005.03.09

2 ЛАСА АПСО – свещенните кучета на Тибет
2005.01.10

2 Пудели, пудели!!!
2005.01.03

2 ОКЕАНАРИУМЪТ в Лисабон, Португалия
2004.12.31