Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Разказахме ви...

2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

Всеизвестен факт е, че Канада и САЩ не са и в обозримо бъдеще няма да бъдат сред страните, членуващи в Международната федерация по кинология (FCI), но това не пречи прекрасни североамерикански породи кучета са сред признатите от FCI. В групата на ретривърите има две такива породи: дък толин ретривъра от Нова Скотия и ретривъра от залива Чесапийк. И двете породи са напълно непознати за България, но в Чехия, например, те се развъждат от десетилетия.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ с ретривърите от залива Чесапийк. Те са своеобразни и много интересни: най-умните и най-едрите на ръст сред ретривърите
!ЕДНАКВО ВЕЩ в апорта на земя и във вода, този ретривър е създаден в района около залива Чесапийк за лов на водоплаващ дивеч при възможно най-тежки атмосферни условия и в ледена вода, като често при многобройните си апортирания той трябва да разбива леда в редовно замръзващия залив. Кучето постоянно трябва да работи при бурен вятър, да се бори със силните приливи и отливи и дълго да плува в ледена вода. При селекцията на порода всички усилия на развъдчиците са били насочени постигането на физически характеристики, които да дадат възможност на кучето да работи с лекота, ефективност и издръжливост.

ИСТОРИЯ на породата
Много малко спортни породи кучета имат толкова интересна история като тази на обявения официално през 1964 за куче на щата Мериленд ретривър от залива Чесапийк.  През 1807 г. английски кораб, пренасящ стоки между Нюфаундленд и Англия, катастрофира на брега на Мериленд. Екипажът и товарът са спасени от американски кораб, пътуващ за Балтимор. Сред товарите от корабокрушението, качени на кораба „Кантон”, намерили и две кученца порода нюфаундленд. Мъжкото, което било с червена козинка, кръстили Сейлър (в превод означава „моряк”), а черното женско кученце - Кантон на името
на кораба, чийто екипаж ги спасил. И двете кученца веднага намерили нови собственици – за Сейлър това бил Джон Мърсър от Уест Ривър, а моряците от спасения кораб подарили Кантон на д-р Джеймс Стюарт от Спароус Пойнт в знак на благодарност за проявеното гостоприемство.
Господата Мърсър и Стюарт били запалени ловци на водоплаващ дивеч и много скоро открили, че двете кученца са изключителни ретривъри. Отличните им способности в апортирането направили потомството им изключително търсено сред местните ловци на патици. Към средата на 19 век породата вече е прочута. Кучетата се превръщат в истинска легенда заради уменията им и издръжливостта им при работа в скованите от лед води. Патиците и гъските били в изобилие, но ледените води и бурното море в района на залива Чесапийк правели лова изключителни трудно занимание.
През втората половина на 19 век Carroll Island Gun Club, наречен по-късно Gunpowder River
Northeast of Baltimore, е домакин на висши чиновници и сановници от цял свят. Президенти, държавници и богати спортисти идват да ловуват с прочутите кучета и да погледат как работят те. Само членовете на Carroll Island Gun Club развъждат тези ловни кучета, а клубът издава единствените легитимни родословия на Chesapeake Bay Dog (куче от залива Чесапийк, както ги наричат) много години наред. За съжаление, в самото начало на 20 век пожар в сградата на клуба унищожава целия архив и племенната книга на клуба.Много прочути кръвни линии на кучетата от залива Чесапийк са оформени в началото на 19 век. По това време породата има много имена. Сред тях са Chesapeake Bay Duck Dog (куче за патици от заливаЧесапийк), the Brown Winchester (кафявият Уинчестър), the Otter Dog (кучето – видра), the Newfoundland Duck Dog (куче за патици от Нюфаундленд) и the Red Chester Ducking Dog (кучето за патици с червени гърди).
През 1887 се утвърждава определена окраска на козината – приема се, че тя  трябва да е тъмно кафява, може и с червеникаво-кафяви оттенъци. През 1890 породата получава своето съвременно име: ретривър от залива Чесапийк. Това става когато новосъздаденият в Балтимор клуб на породата Baltimore's Chesapeake Bay Dog Club започва да води своя племенна книга.
Началото на породата ретривър от залива Чесапийк е поставено случайно, но е развита според специфични изисквания и с определена цел за тази част от Америка. Породата не е плод на строга развъдна програма като тази на лабрадора, например. Ранното й развитие е подчинено не на мода и изискванията на момента. Още от самото си начало чесапийк е обект на безпощадна селекция, основаваща се единствено на неговата ефективност. Не оцелява нито едно слабо или не достатъчно ефективно в работата си куче – така се развива тази уникална американска порода.
Мълвата за необикновените способности на ретривърите от залива Чесапийк се разпространява из цяла Америка и през 1918 г. е основан национален клуб на породата: American Chesapeake Club (www.amchessieclub.org). Oт 30-те до 50-те години на 20 век многобройни развъдници развъждат и рекламират породата от бряг до бряг. За съжаление, точно в този период се наблюдава голям спад в популацията на водоплаващия дивеч и вместо към пригодност за реален лов, усилията на развъдчиците се насoчват към подготовка на кучетата за различни видове състезания и тестове, както и за появата на ретривъра от залива Чесапийк на изложбения ринг.
През всички години от 30-те години на 20 век до днес ретривърът от залива Чесапийк си остава рядка порода кучета само за ценители. Една интересна статистика показва, че от 1934 г. до 1945 г. той е на трето място по брой на регистрация на нови кученца, разпределени общо взето равномерно между лабрадорите, голдън ретривърите и чесапийк... 50 години по-късно лабрадорът е втората най-популярна порода в САЩ, голдън ретривърът е на 6 място, а чесапийк едва на 42. Но според любителите на тази толкова интересна порода това е само за доброто на породата. Защото е доказано от не един и два примера, че свръхпопулярността на определена порода е просто гибелна за кучетата, превърнати в чисто търговски обект и неконтролируеми генетични експерименти за количество, не не и за качество.

 

КАК трябва да изглежда истинският ретривър от залива Чесапийк
Главата на ретривърите
от Чесапийк е голяма и закръглена със среден по големина стоп
.  
Челюстите трябва да бъдат достатъчно големи и мощни
, за да може кучето да апортира с лекота с мека захапка по-едър водоплаващ дивеч.
Тялото
на тези ретривъри е силно, добре балансирано, с мощна конструкция и средна големина. Мъжките са с височина 58-66 см при тегло
29,5-36,5 kg; а женските са с височина 53-61 см и тегло
25-32 кг. Кучета извън стандарта по височина не се толерират.
Характерен за породата е дълбокият и мощен гръден кош, а особената конструкция на предните крайници в раменете им дава максимална свобода на движение.
Очите на ретривърите от залива Чесапийк
са чисти, прозрачни  - от жълтеникави до тъмно кехлибарени.
Двойната козина на тези ретривъри се състои от къса, груба, вълниста козина отвън, не по-дълга от 4 см. Гъстият, плътен като руно, но фин подкосъм съдържа голямо количество естествена мазнина и е идеално пригоден за ледените сурови климатични условия на залива Чесапийк.Като цвят козината на ретривърите от залива Чесапийк
трябва да се приближава максимално до цветовете на обкръжаващата ги среда. Всички оттенъци на кафявото, сивеещо, жълтеникаво (цветът на изсъхнала трева) са приемливи, като се предпочитат едноцветните кучета. Позволено е малко бяло петно на гърдите, корема, на лапите долу отпред или отзад на краката веднага над лапите, но целта на развъдчиците винаги остава едноцветно куче с плътен цвят.
Черният цвят на козината е абсолютно забранен!

Цветът и характерната за породата къса, вълниста козина трябва да се взимат предвид при оценяването на кучетата на изложбения ринг. Белези, получени с чест по време на лов,
НЕ СЕ НАКАЗВАТ!

По характер тези кучета са
весели, дружелюбни, интелигентни и  чувствителни, много активни. Изключително добри кучета за охрана! Същевременно те са и прекрасни ловни кучета, които с радост апортират, независимо от атмосферните или водни условия. При тях не се толерират както прекалено дружелюбния, така и прекалено агресивния характер – винаги се търси точни баланс между ловно куче и прекрасния домашен любимец!   
Днес развъдниците за ретривъри от залива Чесапийк могат да се преброят на пръсти, но всички те са с изключително високо качество.
Нещо повече – развъдчиците подлагат на много строга преценка бъдещите собственици на тези кучета, които трябва да отговарят на доста високи изисквания. Изключения не се допускат.
За благото на необикновените кучета от залива Чесапийк!
Остава само да си пожелаем тези ретривъри да дойдат и в България:)

                                    
                                            dogbg.net 2005 - 2007


За първи път ви р
азказахме за кучетата от залива Чесапийк на 14.11.2004
в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК Радио
.
За първи път публикувахме статията ни за тях на 01.01.2005, а от тогава насам постепенно я допълваме с нови данни и все по-хубави снимки.
За историята на породата научихме от статията на Джеймс Мичнър "
The Watermen (from CHESAPEAKE)"
Още информация за тези ретривъри ще намерите в секция "Links".
 

 

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

2 КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР - дружелюбен поздрав от ИРЛАНДИЯ
2009.09.11

2 ЧИХУАХУА – най-малките знаменитости сред кучетата
2009.02.12

2 ТОСА ИНУ - четириногите японски бойци СУМО
2009.01.15

2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

2 ХОКАЙДО ИНУ - накратко за едно от най-смелите кучета в света!
2008.10.23

2 НЮФАУНДЛЕНД - смелият воден спасител на Северния Атлантик
2008.08.28

2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

2 ЗВЕЗДИТЕ на IDITAROD Sled Dog Race
Състезанието през 2008 по Радио СТАРА ЗАГОРА

2008.04.02

2 СЮЗЪН БЪТЧЪР - желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race
2008.04.02

2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

2 РУСКАТА ХРЪТКА БОРЗОЙ – елегантният аристократ
История на породата

2007.07.27

2 ЯГД ТЕРИЕРИТЕ - смели и интересни - по Радио СТАРА ЗАГОРА
2007.04.19

2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

2 Възстановената порода Old English Bulldog - истинското куче за битки с бикове и мечки
2006.02.13

2 УНГАРСКОТО ПУЛИ - неуморимото куче с прическа стил Боб Марли
2006.02.07

2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

2 АВСТРАЛИЙСКОТО КЕЛПИ - необикновеният наследник на дивото куче динго и шотландското коли
2006.01.18

2 Малката ПИРЕНЕЙСКА ОВЧАРКА
2005.12.15

2 Изюбърът - благородният елен на Източен Сибир
2005.06.14

2 ПИРЕНЕЙСКОТО ПЛАНИНСКО КУЧЕ - частица от древна Азия в сърцето на Европа
2005.03.09

2 ЛАСА АПСО – свещенните кучета на Тибет
2005.01.10

2 Пудели, пудели!!!
2005.01.03

2 ОКЕАНАРИУМЪТ в Лисабон, Португалия
2004.12.31