Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Любопитно

2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

Ирландският сетър е красиво и изящно куче с благородни линии и излъчване. Това е една от най-елегантните породи. По характер ирландецът е активен, много игрив, с весел и дружелюбен характер. Една от основните му черти е постоянството на темперамента: срамежливостта, плахостта и  враждебността са им съвсем непознати
Ирландският сетър се цени като ловно куче с остър нюх и широко бързо претърсване, макар и не толкова стремително като това на английския сетър. Ирландецът е енергично и пъргаво куче, отлично приспособено за лов на пернат дивеч, има чудесен  нюх, прекрасна стойка и много други забележително работни качества. По време на лов за него са характерни бързина и изключителна издръжливост, както и твърда и много красива стойка, типична за всички сетъри. Изключително силно развитият ловен инстинкт често е причина тези кучета сравнително трудно да се подчиняват на команди, но ако се обучават своевременно и последователно, те се превръщат в забележителни ловно помощници, които може да бъдат използвани в полето не само до изстрела, но и като универсално куче. Това се дължи на вродената им любов към лова и постоянната им готовност да работят на вода и да апортират.Любителите на тази порода отдавна са разделени на два лагера:
Представителите на първия считат, че кучетата от тази порода трябва да се развъждат само по ловни работни качества. Привържениците на втория лагер са по-многобройни – като резултат по-голямата част от съвременните червени сетъри се развъждат най-вече по търсени характеристики на външния вид в изложбени кръвни линии. Благодарение на своята красота и елегантност ирландският сетър стана много разпространено семейно куче – компаньон, което е съвсем отдалечено от лова. Но дори най-изисканите и модни домашни любимци от тази порода запазват своята физическа сила и ловни качества и са готови във всеки момент да се впуснат в птичи лов. Необходимо им е съвсем малко, за да се настървят на подходящия вид дивеч. Често се случва самите кучета да имат предпочитания към някои видове дивеч – например, да ловуват с много страст на яребица (или заек защото те чудесно се справят и с тази задача), но да се отнасят с пълно пренебрежение към пъдпъдъка или патицата.
Ирландският сетър е подходящ за отглеждане в къща или апартамент – той е приятно и умно куче, темпераментно и изпълнено с енергия, много дружелюбен. Той обича да посреща гости и ги приветства с голяма радост. Не може да се отглежда навън – особено по традиционния българки обичай вързан на верига за дърво. През зимата от студа много бързо (но не така фатално както, например, английският пойнтер) губи тегло, макар козината му да го предпазва в известна степен.
Ирландският сетър е ласкав и лесно се привързва, но запазва и
известна независимост. Понякога е твърде поривист, стремителен и своенравен, може да се сърди със седмици, ако счита, че е обиден или наказан несправедливо. Затова най-подходящият за него е авторитетен и твърд собственик, който да го подложи на настойчива, но мека дресура.
Ирландският сетър има нужда от много движение. Препоръчително е да се извежда на дълги разходки, на които има възможност и да потича свободно. Той винаги с удоволствие придружава собственика си по време на сутрешен крос или разходка с велосипед. Много добър вариянт е и да се занимава с някякъв спорт от рода на аджилити. Представителите на породата не са подходящи за хора със спокоен и уседнал начин на живот.


ИСТОРИЯ на породата
Червеното куче от Смарагдовия остров днес е прочуто в цял свят с гладката си като коприна керемидено червена козина и сърдечен, безгрижен характер.
Ирландският сетър е сравнително стара порода кучета – тя е оформена в началото на 18 век чрез кръстоска на кръвни линии от много ловни породи като ирландския териер и водния шпаньол, пойнтер, гордън сетър и английски сетър.
През първата половина на 19 век кучетата от тази порода понякога са наричани „червени шпаньоли” – още едно доказателство, че в кръвта му има и примеси от водните шпаньоли. Наричали ги и
"Modder Rhu", което на келтски означава просто „червено куче”. Новата порода порода се развива бурно и много успешно в идеални условия в селска Ирландия през 18 и 19 век.
Всъщност червеният ирландски сетър първоначално е бил червено-бял и едва в средата на 19 век червената окраска на козината е затвърдена от ирландските развъдчици.
Едрият и масивен червен сетър е отделен от червено–белия си роднина като нова порода в началото на 19 век от група любители на породата, които предпочитали изцяло червения цвят на козината на кучетата си. Сред тези развъдчици са
сър Джордж Гор, Джейсън Хазард и графът на Енискилен. Негово височество бил толкова запален привърженик на червения цвят, че отказвал да има каквито и да е кучета с друг цвят на козината в неговия развъдник! Както и днес, цветът е трябвало да бъде еднакъв, тъмно червено риж, с прекрасния оттенък на полирано червено дърво (махагон).

Популярността на червения сетър рязко нараства в средата на 19 век, когато породата е представена и на изложби по красота. Превръщането на ирландския сетър от ловно в изложбено куче е процес, който започва в точно по това време. Най-голяма заслуга за това през 60-те години на 19 век има елегантният мъжки сетър Палмерстън (
Palmerston). Оценен като прекалено красив, за да бъде ловно куче, Палмерстън буквално е изхвърлен от своя собственик и осиновен от друг човек, който се възхищава на уникалния външен вид на този ирландски сетър. И така Палмерстън се превръща в най-успешното и популярно куче на изложбените подиуми и оставя многобройно потомство – толкова многобройно, че действително всеки съвременнен сетър може би носи частица от неговите гени!
През втората половина на 19 ирландският сетър вече е популярно ловно куче бе само в родната му Ирландия, но и в Англия и САЩ, където е посрещнат с отворени обятия от американските развъдчици на ловни породи кучета. Най-известният сред тях е Чарлз Търнър, който внася в САЩ през 1875 г. прочутия ирландски сетър Е
lcho. Търнър има изключително големи заслуги за развитието на породата в Америка, която е и сред най-популярните отвъд океана през втората половина на 19 век. Ирландският сетър е една от първите породи кучета, регистрирани в Америка от American Kennel Club - 1878 г. 
90-те години на 19 век са време на големи промени за ирландския сетър – прекрасното ловно куче с отлични работни качества е отделено от полетата си и въведено на изложбения ринг. През 1891 г. е основан и клуб на любителите на породата. Развъдчиците, които не се интересуват от лова с тези кучета, започват да ги развъждат специално за участие на изложби по красота. Резултатът е увеличаване на ръста, дължината на козината и по-елегантен и привлекателен външен вид на ирландския сетър.

След края на Първата световна война именно изложбите по красота създават нови и нови почитатели на породата.
Но макар и предимно развъждани за изложби, някои ирландски сетъри започват да участват
и на полеви изпитания, все повече ловци си взимат кучета от тази порода. Въпреки това тенденцията за преобладаващи изложбени кръвни линии сред развъжданите ирландски сетъри продължава и днес. Те несправедливо са изместени в полето от други породи кучета, работещи със стойка – предимно пойнтери и английски сетъри.
Ловните и изложбените представители на породата са от два много различни типа: Ловният ирландски сетър е по-дребен, с по-лека костна система и не особено дълга козина. Изложбеният е значително по-едър, с тежки и масивни кости и дълга, копринена и, разбира се, изискваща постоянна поддръжка козина.
Противопоставянето между развъдчиците на двата типа е доста категорично. Почитателите на ловния тип ирландски сетър считат, че увеличаването на неговия ръст намалява способностите му да работи бързо и ефективно в полето. От другия лагер им отвръщат, че по-масивната костна система не може да бъде пречка за лова и че ловните качества на кучетата не би трябвало да се влияят от ръста им.
Все пак интересен е фактът, че в последните 20 - 25 години в САЩ се забелязва тенденция за постепенно обединяване на изложбени и ловни кръвни линии за създаването на ирландки сетъри, които да се подходящи за изложби и за работа в полето.
Би било чудесно, ако в близките години ирландският сетър се завърне в своите ловни полета – там, където ще бъде в стихията си!


                                     dogbg.net 2007

Представяме ви историята и днешния ден на тази чудесна и радваща се на сравнително голяма популярност у нас порода кучета по предложение на адвокат Петър Т. Петров - председател на Български национален клуб "Сръбско трицветно гонче".
 

 

 Любопитно

2 КАНАДСКО ЕСКИМОСКО КУЧЕ - една древна приказка с модерно продължение в стил Ханс Кристиян Андресен
2012.01.04

2 СПИНОНЕ ИТАЛИАНО - спокойствието на универсалния ловец
2010.08.27

2 МИНИ ФОКСИ - колко мъничък може да бъде един фокс териер?
2010.07.16

2 СЕГУДЖО ИТАЛИАНО - съвременният наследник на старинна порода гончета
2010.07.02

2 ХЪНТАУЕЙ - елате в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, за да го видите!
2010.03.26

2 Африканските ловци БАСЕНДЖИ днес
2010.03.12

2 БАСЕНДЖИ - пазителите на Черното злато на АФРИКА
2010.03.12

2 ШИБА ИНУ - древни и модерни приключения на малкото куче от японската широколистна гора
2010.02.04

2 ШИБА ИНУ днес - в целия си блясък
2010.02.04

2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

2 ДЖОН ГРОУГАН - авторът на романа "МАРЛИ & аз" - за книгата, филма и обратите на съдбата на кучетата в тях
2009.04.27

2 КНИГАТА "МАРЛИ & аз" - ОРИГИНАЛЪТ за живота и любовта с най-лошото куче в света
2009.04.17

2 Лабрадорът КЛАЙД - запознайте се със звездата на "МАРЛИ & Аз"
2009.03.22

2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата
2009.03.09

2 АЛЯСКИ КЛИЙ КАЙ - хъски в МИНИАТЮРА!
2008.12.27

2 ПЛОТ ХАУНД - чистокръвният американски ловец на едър дивеч
2008.09.22

2 ПЕРУАНСКАTA ОРХИДЕЯ НА ИНКИТЕ - екзотика от Южна Америка
2008.07.25

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част ІІ)
Кучетата зад екранния герой

2008.03.26

2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

2 МАДОНАТА с бекасината
2007.04.20

2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

2 Свети ХУБЕРТ - когато историята се превръща в легенда
2006.11.18

2 МOПС - симпатичен, намръщен, мързелив и обичлив!:-))
2006.07.24

2 Ка де Бо - екзотичните бойци от о. Майорка
2006.07.17

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част I)
2005.10.06

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част II)
2005.10.06

2 КООКАБУРА
За една интересна птица и за колекция от сребърни монети

2005.07.23

2 Характерът на дого аржентино
2005.06.14

2 АЛЯСКОТО ХЪСКИ - господарят на IDITAROD
Oписание и произход

2005.03.22

2 Ловните оръжия с късо и дълго острие през Средновековието и в наши дни
2005.02.01

2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

2 Списанията за кучета по света
2004.06.10

2 Уейн Джон или какво свързва Ванкувър с Казанлък
2004.05.26

2 Философия на стандарта на породата КАНЕ КОРСО
2004.04.26

2 INTERZOO 2004 - световното изложение за домашни любимци
2004.04.08

2 Андалуска седмица на полевите изпитания 2004
2004.03.31

2 Кучетата - водачи на слепи хора (Част II)
2004.02.14

2 Kучета - водачи на слепи хора (Част I)
2004.02.14