Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Организации

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03

Хърватският киноложки съюз е обединение от клубове, чиято първостепенна задача е грижата за развъждането на чистопородни кучета. Това е страна на ловци с добре организирана ловна и спортна кинология – малка страна с големи традиции, за които ще ви разкажем. Ние се гордеем, че дори времената на войните не ни спряха. Тези факти са добре документирати от постоянните и изпълнени с достойнство успехи на хърватските кучета и развъдчици, както и с предоставянето на страната ни на правата на домакини и официални организатори на различни киноложки събития. 
Поглед в миналото:
1892 е годината, която бележи началото на организираната кинология в Хърватска когато в Загреб е основано първото градско киноложко дружество. Тъй като страната не е политическа независима (по това време е част от Австро-Унгарската империя), резултатите от киноложката дейност се отчитат във Виена. Почти в цялата си история кинологията в Хърватска се развива под чуждо политическо управление (след Австро-Унгарската империя следва периодът на обединеното Кралство на сърби, хървати и словенци, след това кралска Югославия, а след Втората Световна война – обединената социалистическа Югославия). През цялото това време Хърватска е част от международната кинология. Като член на
FCI (заедно със Сърбия и Словения) тя организира и развива дейността си съгласно международно приетите модели.
Днес:
Почти 100 години след началото на организираната киноложка дейност в Хърватска през 1990г. съвременната кинология най-после започна нов живот под ръководството на г-н Марко Медар, който преструктурира и модернизира организацията. През 1991 г. След отделянето ни от бивша Югославия тя получи и своето ново име:
Хърватски киноложки съюз. Още в начало г-н Медар постави високи цели пред кинолжката общност, които постигнахме в последните години. Хърватският киноложки съюз се превърна в модерна, добре организирана и функционираща структура, която не отстъпва на нивото на сродните сдружения от други части на Европа. През 1992 г. бе издадено и първото хърватско автентично родословие.
Една от първите цели, които си бяхме поставили, бе приемането ни в
FCI, а като следваща стъпка  - признаването на 5 местни хърватски породи кучета: истърското късокосместо гонче; истърското твърдокосместо гонче; посавското гонче; далматинецът и хърватската овчарка.
На генералната Асамблея на
FCI В Брюксел през 1995г. Хърватска бе приета като пълноправен член на организацията. На Световното първенство през същата година участвха 88 кучета от хърватски породи, от които 13 спечелиха световни титли.
През последното десетилетие
Хърватският киноложки съюз извърши огромна трансформация и се превърна в проспериращо обединение на над 120 клуба.
През 2002 година Хърватска отбеляза 110 години от началото на организиранта киноложка дейност в страната, 50 от излизането на първия брой на списанието “
MOJ PAS” и признаването на 5-те местни породи за неотделима част от хървасткото културно наследство.
Централата на
Хърватския киноложки съюз се намира в самото сърце на Загреб, където 8 служители заедно с няколко свои колеги на половин работен ден се грижат за организирането на международните изложби в страната. В племенната книга годишно се вписват над 10 000 кучета. 
След смъртта на нашия председател г-н Марко Медар управлението на
Хърватския киноложки съюз пое младият ветеринарен лекар и бивш зам. - председател на Съюза д-р Дамир Скок, който без колебание продължи линията, поета през 1990 г. 
Хърватският киноложки съюз е организирал няколко състезания за Световна и Европейска купа за ловни кучета, работещи със стойка, и състезания “Свети Хуберт”, международни киноложки прояви като Центално и Източно-европейската купа и Средиземноморската купа в очакване на най-голямото поверено ни киноложко събитие: Европейското първенство през 2007 година! 
Хърватският киноложки съюз има много приятна уеб страница на адрес: www.hks.hr, където можете да намерите още много полезна информация.

Представянето на Хърватския киноложки съюз е публикувано в бр. 2/2004 на FCI Magazine

Репортаж за XXIV Световното първенство за ловни кучета, работещи със стойка, проведено в Задар в края на 2002 и за участието на българския отбор можете да прочетете в секция "Ваймаранер клуб" на dogbg.net

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

2 United Kennel Club
2004.12.13

2 Pets As Therapy (PAT)
2004.12.10

2 Австрийският киноложки съюз
2004.11.20

2 Бразилската киноложка федерация
2004.11.15

2 Историята на FCI
2004.11.03

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03