Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Организации

2 Историята на FCI
2004.11.03

Много често се случва по повод и без повод  разни киноложки деятели или участници в изложби и състезания да се позовават на Международната Федерация по кинология FCI. Но какво знаем за нея всъщност? Обикновено изключително малко, колкото и жалко да е това. Или повече, но само официални документи. А има какво да научим за тази най-мощна в момента световна киноложка организация с вече 93 годишна история.
Международната Федерация по кинология (чиято централа в момента е в гр. Тюен, Белгия) е основана на 22.05.1911г. с цел (тогава) да популяризира кинологията и да съхранява чистопородните кучета със всички възможни подходящи средства.  Страните - основателки са 5 - всяка от тях представлявана от своята национална киноложка и/или ловна организация:
Австрия - Osterreichischer Kynologenverband,
Белгия - Sociйtй Royale Saint-Hubert,
Германия - Kartell fьr das Deutsche Hundewesen en und Die Delegierten Kommission,
Франция - Sociйtй Centrale Canine de France
Холандия - Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland
По време на Първата Световна война амбициозният проект на петте киноложки организации временно е замразен. Работата по него се възстановява през 1921 г. по инициатива на Кралското дружество “Свети Хуберт” - Белгия и френското киноложко дружество. Същата година организацията прави своята първа съдебна регистрация като юридическа личност в Белгия въз основа на закона от 25 октомври 1919 г. за Международните асоциации (сдружения) с филантропична, религиозна, научна, артистична и педагогическа цел. Сегашното си  име -  Международна федерация по кинология - организацията носи от 05.03.1968г.
Официалните езици на FCI са 4: френски, английски, немски и испански. FCI има свое списание, което излиза на всеки 3 месеца винаги и на четирите езика в едно книжно тяло. Редакцията на списанието се намира в Австрия.  Официалната уеб страница www.fci.be предлага  информация за дейността на организацията - предстоящи събития, правилници, адреси за контакт и т.н.
Структурата на FCI e следната: Върховният управляващ орган е Генералната Асамблея. Между нейните заседания дейността на федерацията се ръководи от Организационен комитет и Генерален комитет. Основен елемент от структурата на FCI са комисиите - постоянни и временни. Много често те имат решаващ глас по обсъжданите теми и спорове. Това се отнася най-вече за постоянните комисии по стандартите, научната комисия и законодателната комисия, които трябва да изработват общо становища на организацията като се съобразяват с позициите на страните, членуващи в нея. И понякога това е много сложна задача.
Защото в момента FCI обединява 80 страни по цял свят (всяка от тях представена само от една легитимна през Генералната асамблея организация) и признава общо 311 породи кучета в десет породни групи.

Членовете на федерацията са разпределени в 5 секции: Европа, Азия, Африка, Америките и Кирибите; Океания и Австралия. Има три нива на членство: редовно, асоциирано и договорно. В различните секции на FCI картината на членуващите страни е наистина много живописна!
Секция “Европа” е съставена не точно по географски признак защото FCI разглежда като част от нея Мароко, Малта, Кипър, Израел и Независимата британска територия на Гибралтар заедно с Исландия и Грузия.
За контраст единствен представител на секция "Африка" в момента е Южно-африканската република - нещо до някъде необяснимо при високото ниво на кинологията в страни като Зимбабве и Нигерия например.
Интересна е ситуацията с двете Америки - Северна и Южна. На практика абсолютно всички държави от Мексико на юг са членове на FCI, но на север територията е напълно забранена за Международната киноложка федерация - там на власт са Аmerican Кennel Club (www.akc.org) и Canadian Кennel Club (www.ckc.ca).
В секция "Азия" най-голямата сила е Японският Кennel Club www.jkc.or.jp, модерната свръх сила Китай не членува в FCI, но като официални членове на федерацията са приети Тайван (любопитен факт е, че организацията, която е приета, е под името Кеnnel Club of the Republic of China!) и Тайланд. Бахрейн, Хон Конг, Сингапур, Шри Ланка и Индонезия са асоцииарни членове, които обаче развиват сериозна дейност. Не ви ли се иска да попътувате из тези страни с кучето си? Е, може и без него, разбира се?! Азиатска киноложка екзотика!

Под патронажа и със одобрението на FCI страните - редовни или асоциирани членове организират различни видове международни изложби и състезания, чийто календар може да се види в Интернет на адрес: www.fci.be. Сред тях най-многобройни са международните изложби за всички породи кучета с присъждане на C.A.C.I.B. - според официалната статистика за 2002 година те са били 489 в цял свят, от тях  314 са били в Европа. До момента няма публикуяани официално точни данни за 2003г.  Станалата изключително модерна сред българските кинолози напоследък Босна и Херцеговина - договорен член на FCI заедно с Узбекистан и Казакстан - е организирала общо 8 международни изложби с присъждане на C.A.C.I.B. за 2003 и 2004 г.- последната от тях бе на 25.09.2004г. И много български кучета с лекота станаха шампиони на тази странна република при олекотени състезателни условия, осигурени от нейната киноложка организация. Всъщност не знаем дали догодина новата мода няма да е кучетата да се стремят към шампионските титли и в двете интересни азиатски бивши съветски републики?!
Къде е България в тази пъстра картинка? Тя е асоцииран член от 1981 г. - годината, в която в Пловдив се провежда Световното ловно изложение. За последните две години БРФК е организирала общо 14 международни изложби за всички породи кучета (8 през 2003 и 6 през 2004) като най-голям брой кучета участваха в изложбата в София в края на май тази година - 311. Нека си пожелаем през следващите години България да върви напред с по-бързи крачки за да влезем в Европа и с качествена и културна кинология!

Кръстина Денчева

И едно пояснение: Използваните данни са публикувани в Интернет на адрес: www.fci.be
Добре е да се прави разграничение между официалните документи (Устав, различни правилници за провеждане на изложби и състезания) на Международната федерация по кинология, които са актуални в момента, и историята на организацията, както и промяната на нейните цели в процеса на 93-годишното и развитие. Тълкуването на фактите и коментарите са право на всеки, който се интересува от темата, без да се крие зад анонимни електронни мнения. Така, както постъпваме ние в рамките на нашия проект ”За кучетата и любимите им собственици”.
Всяка от организациите - основателки ще бъде представена по отделно в секция "Организации" на dogbg.net

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

2 United Kennel Club
2004.12.13

2 Pets As Therapy (PAT)
2004.12.10

2 Австрийският киноложки съюз
2004.11.20

2 Бразилската киноложка федерация
2004.11.15

2 Историята на FCI
2004.11.03

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03