Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

ВСЕКИ, който е чувал поне малко за руските хрътки, знае и за страстта към лова на руските аристократи. За да усетите отминалото великолепие и размаха на този вид лов в царска Русия, си представете как руският император и представителите на най-големите благороднически фамилии тръгват на лов, придружени от 150 хрътки и 120 гончета, дузини коне и ловци в ловни парадни униформи, готвачи и прислужници... Факт е, че може би много скоро ще сме свидетели на удивително зрелище: възраждането на руската ловна традиция за лов с глутници борзои!


2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

Големият (стандартен) пудел е бил сред най-популярните ловни породи повече от 300 години. Но в началото на 20 век той отстъпва мястото си на новите породи ловни кучета, показващи по-добри работни качества: сила на обонянието (долавят миризмата от по-голяма дистанция), твърда стойка, по-бърз маниер на работа. В статията, която публикуваме тук, руският ловец Р. Анохин споделя своя опит и дългогодишни наблюдения върху лова на водоплаващ дивеч с пудел.


2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29


На 27.08.2005 г. на полигона до с. Хитово край гр. Добрич се състоя XII Национален събор на ловното куче с изпитания на глиган за млади кучета до 3 години. От явилите се близо 80 кучета малко над 40 бяха допуснати до състезанието, а 16 от тях спечелиха големи и красиви награди! Вижте нашия репортаж, към който добавихме много снимки!


2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

Ще ви разкажем за лещарката - тази удивителна, красива, музикална и много предпазлива горска птица и за един от най-романтичните видове птичи лов (без кучета:))! Ще ви разкажем и за "Оливие" - екстравагантния кулинарен прототип на това, което днес наричаме "руска" салата...
Какво общо имат всички тези неща ли? Прочетете сами!


2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

Лисицата е нерядък трофей на нашите ловци с гончета. В повечето случаи я отстрелват попътно – по време на лов на зайци. Срещата с лисицата може да е както в големите горски масиви, така и в полето... Преследваната от гончета лисица избягва откритите пространства - тя се стреми да се избави от врага като избира най-неудобния за кучетата път...


2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

Дресировката и настървяването на гончетата е значително по-сложна от обучението на птичарите и на някои други породи.
Най-голямата ви радост ще е да слушате звучния хор от пеещите гласове на гончетата при продължителното преследване на дивеча в притихналата гора в ранно и хладно утро през късната есен...
A.Стручков


2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.252 На лов с младо гонче
2005.01.192 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

На 28.08.2004 г. в гатера в местността Бостан чешма край с. Хитово (до гр. Добрич) се състоя XI Събор на ловното куче с. Хитово 2004 с изпитания на диво прасе за млади кучето до 3 години. Природата в Добруджа отново бе безмилостна към състезатели, организатори и спонсори - този път с буря, градушка и ураганен вятър! Ето и репортажа ни!


2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

... За 60 години лов с гончета и 45 години съдийстване на полеви изпитания съм наблюдавал няколко хиляди гончета и съм се убедил, че много от тях поради неправилно настървяване не могат да проявят всичките си природни заложби.
М. Сергеев


2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

Хендлингът представлява система за професионално представяне на кучетата на екстериорния ринг, както и подготовката им за участие. Хендлерът е човек, който ръководи кучето, показвайки го в ринга пред експерта. Да станеш професионален хендлер съвсем не е толко лесно.
Дарья Солохина


2 Етика на хендлера
2004.05.192 Когато се движим в ринга
2004.05.10

... Без добри съдии една изложба е немислима. И помнете главното: всичко се решава когато се движим в ринга.
Оксана Шохалевич


2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

... в продължение на стотици години формирането на лайките става в условията на голяма свобода. Човекът искал от тях преди всичко добра работа.Това е наложило определен отпечатък на характера им. Характерни за тях са подвижността, любознателността, стремежът към изследване на обкръжаващата ги територия и към относителна свобода... Едни ловци предпочитат да ловуват с лайка на дребен космат дивеч – предимно катерици, други - на птици, трети предпочитат едрия лов. Затова при избора на лайка преди всичко трябва да се вземе предвид привързаността на ловеца към този или онзи вид лов.
С. Войлочникова


2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

... Основната цел на ловеца при промишлен отстрел на катерици се състои в това да се отстрелят колкото може повече зверчета с възможно най-малка загуба на време. Умната лайка не само бързо усвоява това, което изисква от нея собственикът, но и често сама, без обучение, постъпва най-целесъобразно по време на лов.
А. Войлочников


2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

... Истински силни при атакуването на звяра са единствено лайките, научени да работят в двойка или тройка. Само така те могат и в реален лов да обкръжат и блокират мечката, проявявайки смелост, злоба и взаимна подкрепа.
В. Григориев


2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

Зимата е идеалното време за първи стъпки в спортовете с впрегатни кучета. Ски джорингът без съмнение е по-достъпен за нас в България от гледна точка на добра екипировка: ски, обувки, щеки, подходящи дрехи (грейка), а на кръста ви – специално подготвен за целта колан с карабина за водещото въже. А усещането да летиш напред, дърпан от впряг от твоите любими кучета, е наистина великолепно! При северните породи обикновено е нужна само една тренировка от 15 до 45 минути (сравнително рядко две или три) за да си припомнят, че това е тяхното основно предназначение – да дърпат във впряг шейна или ски.
Петър Петров


2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

Повечето северни породи кучета се използват като впрегатни, но много други различни породи кучета са били и се използват за да дърпат шейни и колички. Екипировката за ски джоринг включва 6 съвсем прости компонента: скиор (вие!), куче (или кучета), хиксообразен хамут, водещо въже, лесно откачащ се колан и стандартна ски-екипировка. Потегляте ли?


2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.202 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

На 30.08.2003 г. в месността “Бостан чешма” край с. Хитово (гр.Добрич) се проведе Х Събор на ловното куче със състезания за кучета до 3 години, работещи на диви свине. Ето и нашият репортаж (не само) за любителите на едрия лов!

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

Времето преди откриването на ловния сезон е най-подходящият момент за избор на ловно куче. Отделете малко от скъпоценната си отпуска и потърсете своето куче. Най-добре вече обучено и очакващо ловния сезон със същото нетърпение като вас!
Петър Петров


2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

Преди откриването на ловния сезон е идеалният момент за Вас и Вашето куче да си припомните основните уроци от неговото обучение за общо послушание и специализирана работа в ловните полета. И да уточните кой кого ще командва по време на лов.
Петър Петров


2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

Пазете се от предразсъдъците на ниската киноложка култура за да запазите живота на ловното си куче.
Петър Петров


2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

Помислете преди решителния момент на покупката на вашето ново ловно куче! Стойте на страна от всякакви малки сладки кученца докато не си отговорите на 4 много важни въпроса, които определят избора Ви!
Петър Петров


2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31

За истинския ловец няма нищо по-скъпо от неговото ловно куче. Но за да се отнасяте максимално добре към Вашето куче, е необходимо да знаете някои основни факти и понятия.
Д-р Владимир Йорданов


 

 Новини

2 ЕТО НИ и във фейсбук!
2011.11.30

Няма шега - вече сме част от най-голямата социална мрежа фейсбук. "Е, време беше!" ще ни кажат някои наши редовни читатели и приятели, с които още от пролетта обсъждахме тази идея. Пожелайте ни успех и не забравяйте да "харесате" профила на "За кучетата и любимите им собственици"!
А какво ще съдържа той? Вижте подробностите тук ... а някои изненади ще запазим само за фейсбук ;)


2 BULGARIAN ANIMAL TRANSPORT - за едно спокойно пътуване
2011.02.22

Най-после и у нас има специализирана фирма, която се занимава единствено с транспорт на живи животни от и за цял свят: Bulgarian Animal Transport. Офисът им се намира на летище София - удобството на всички, които искат да заведат или изпратят своя любимец някъде или животинка да достигне до новия си собственик. Bulgarian Animal Transport e член на най-влиятелната световна мрежа от фирми, занимаващи се с транспорт на живи животни: IPATA. Вижте подробностите!


2 HAPPY DOG в подкрепа на SOS Детски селища в Руанда
2010.02.07

Един от най-новите продукти на българския пазар за домашни любимци обединява в прекрасна инициатива грижите ни за особено капризни към храни кучета и проектите на SOS Kinderdorf в Африка. Happy Dog дарява 1,30 € от всяка продадена опаковка Happy Dog AFRICA от 12,5 кг на SOS Hermann-Gmeiner School и SOS Vocational Training Centre в столицата на Руанда Кигали. Как? Вижте подробностите.