Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Любопитно

2 КАНАДСКО ЕСКИМОСКО КУЧЕ - една древна приказка с модерно продължение в стил Ханс Кристиян Андресен
2012.01.04

Канадското ескимоско куче обитава Арктика от най-малко 4000 години. Наричат ги Qimmiq (киммик – думата за „куче” на индианците инуити). Инуитите никога не са считали своите кучета за част от животинското царство, а само за средство за съществуването на хората. Използвали са ги като мултифункционални кучета - едновременно ловни (за тюлени и друг арктически дивеч) и за да дърпат шейни. Изследователите на Канадска Арктика ги наричали опитомени вълци или хибриди между куче и вълк, но съвременните генетични тестове показват, че ескимоското куче е истинско куче и няма никакви близки предци – вълци.  


2 СПИНОНЕ ИТАЛИАНО - спокойствието на универсалния ловец
2010.08.27

СПИНОНЕ е една малко позната интересна, единствена по рода си древна порода, създадена като универсално куче за лов, което и днес е с ненадминати умения. А произходът му ни отвежда назад във времето до около 500 г. пр.н.е. Това е вярно, приятелски настроено, будно куче с плътно прилягаща по тялото груба козина. Обичайно се използва за лов на едър и дребен дивеч и като ретривър, но интелигентният и силен спиноне може да бъде всичко – от прекрасен компаньон домашен любимец до служебно куче (придружител, помощник и водач за хора с различни видове увреждания). Бяло-оранжевата му окраска е уникална сред грубокосместите ловни кучета.


2 МИНИ ФОКСИ - колко мъничък може да бъде един фокс териер?
2010.07.16

Малък, мъничък, съвсем мъничък, миниатюрен фокс териер... ето го! Неговото царство е необятно и далечно: цяло континент + едни от най-красивите в света острови. Иначе казано Австралия и Нова Зеландия. Миниатюрният фокс териер е, разбира се, малък на ръст, красив, лек и притежава всички чудесни ловни качества на териерите - ловци на вредни гризачи и дребен дивеч: скорост, пъргавина, смелост и безпощадност, както и умения да се промъкват в много тесни пространства.


2 СЕГУДЖО ИТАЛИАНО - съвременният наследник на старинна порода гончета
2010.07.02

Почти неизвестно у нас, италианското сегуджо е сред най-древните породи кучета. Произходът му води към гончетата в Древен Египет... В края на 19 век старинната порода се разделила на няколко типа, използвани за създаването на днешното сегуджо италиано - сред тях са ломелинското и алпийското гонче.


2 ХЪНТАУЕЙ - елате в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, за да го видите!
2010.03.26

Ще ви разкажем за едно необикновено куче, за което е изключително вероятно никога да не сте чували! Хънтауей (известно и като новозеландско овчарско куче) е местна порода, която е оформена в началото на 20 век. И макар да е много популярна в родината си, не е призната от киноложките организации там. Но може би скоро ще я видим на изложбения ринг, защото печели все повече приятели по цял свят – от Япония до Великобритания. Хънтауей е много интелигентно, силно и енергично куче. Има характерен силен, нисък и дълбок лай, с който командва стадата хиляди овце. И изобщо е доста шумно куче. Създаден като работна порода, хънтауей едва ли е най-добрият вариант за домашен любимец.


2 БАСЕНДЖИ - пазителите на Черното злато на АФРИКА
2010.03.12

Басенджи е една от най-древните породи кучета, известна като „кучето, което не лае”. Когато го видите на живо, може би най-интересен ще ви се стори неговия поглед – сериозен и загадъчен, сякаш знае неща, за които не сте и чували. Ловна порода с изключителни умения, басенджи са използвани едновременно като гончета и кръвоследници. Първите следи от присъствието им са намерени в древни египетски погребения от преди повече от 7000 години – стенописи, статуетки, кутийки и други предмети във формата на куче тип басенджи. И днес в родната им Централна Африка аборигените вярват, че М`bwa m`kubwa M`bwa („скачащият нагоре – надолу”) защитава стопанина си, предпазва го от негативна енергия и възстановява разрушената му аура.


2 Африканските ловци БАСЕНДЖИ днес
2010.03.12

Басенджи са изящна, стройна и горда порода кучета с лека костна структура, дълги крайници и аристократична осанка. Басенджи има симпатична остра муцунка с широко чело, украсена с любопитни уши: високо поставени, островърхи, съвсем леко наклонени напред. Когато е нащрек, челото му се покрива с мънички мъдри гънки. Опашката му е високо поставена и е навита на едно или две кокетни колелца. Но това съвсем не е куче - играчка!


2 ШИБА ИНУ - древни и модерни приключения на малкото куче от японската широколистна гора
2010.02.04

ШИБА ИНУ са може би най-достойните съперници на самоедите в едно: имат почти същата чаровна усмивка. Както може би вече сте се досетили от думичката „ину”, това е японска порода кучета – те са най-дребните на ръст от шестте местни породи и на външен вид напомнят мини вариант на акита ину. Събрали в малкото си телце най-хубавите качества на северните породи, пъргавите и умни кучета шиба ину са създадени в древни времена за лов на дребен дивеч.


2 ШИБА ИНУ днес - в целия си блясък
2010.02.04

Те са компактни кучета, със здрава костна система и добре развита мускулатура, с леки и пъргави, енергични движения. От умната им закръглена главица към вас поглеждат тъмно кафяви очи, в които проблясват искрици смях. А триъгълните им леко приведени напред уши внимателно се вслушват в звуците наоколо. В Япония при оценката на шиба се обръща внимание на 3 ключови елемента от характера му: Кан’и, Риосей и Собоку.


2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

На 22 юли 2009 се навършват 58 години от полета на първия космонавт ... Не, тук няма никаква грешка. Точно през юли 1951 се е състояло изстрелването на първия обитаем космически кораб с 2 члена екипаж на борда. Единият се казвал Цыган, а другият - Дезик. 10 години по-късно 2 кораба „Восток” летят на 9 и 21 март 1961 по програмата на бъдещия пилотиран от човек полет: една обиколка около Земята и приземяване. В единия полет пътешества Чернушка, а във втория – Звездичка. 30 съветски безпородни кучета проправят пътя към звездите на цялото човечество...


2 ДЖОН ГРОУГАН - авторът на романа "МАРЛИ & аз" - за книгата, филма и обратите на съдбата на кучетата в тях
2009.04.27

Едно кратко интервю, в което авторът Джон Гроуган, който стои зад „аз” в романа „МАРЛИ & аз”, разказва как изглежда Оуен Уилсън да играе самия теб в едноименния хитов филм и какъв малък спомен си е донесъл от снимачната площадка. "... Мислите ли, че филмът като цяло предава добре истинската история? Да. Не е точно по книгата, или както беше в живота ми, но улавя същността на нашата история и мисля, че е направен добре и красиво. Смешен и трогателен."


2 КНИГАТА "МАРЛИ & аз" - ОРИГИНАЛЪТ за живота и любовта с най-лошото куче в света
2009.04.17

Почти едновременно с премиерата на филма само седмици преди Великденските празници прекрасният оригинал - романът „МАРЛИ & аз” на Джон Гроуган за най-лошото куче в света, което събужда най-доброто у нас - е вече по книжарниците в цялата страна. Българското издание на световния бестселър е факт благодарение на издателска къща "ПЕРГАМЕНТ". Успехът на автобиографичния роман изненадва както автора му Джон Гроуган, така и издателите му. Читателите се влюбват в Марли и така до днес по света са продадени 23 милиона копия. Истинската историята на едно жизнерадостно куче, което се бои от гръмотевици, се оказва почти толкова успешна, колкото „Шифърът на Леонардо” на Дан Браун.


2 Лабрадорът КЛАЙД - запознайте се със звездата на "МАРЛИ & Аз"
2009.03.22

ТОВА е истинската звезда на филма „MАРЛИ & Аз”. Ще повярвате ли, че наистина съществува толкова непослушно куче като истинският жълт лабрадор Мaрли? Неговото име е КЛАЙД и той е кучето – звезда с най-дълго екранно присъствие във филма „Марли & Аз”. Е, някои хора изкараха известно време с 3-годишното куче и му зададоха интересуващите ни въпроси. Отговорите получихме с малко помощ от неговия треньор Марк Форбс! Едно чудесно интервю на Алексис Чиу.


2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата
2009.03.09

ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР – интелигентен, спокоен, красив, безкрайно предан и верен на своя собственик, отличен ловец с ненадминати способности за апортиране, любим на деца и възрастни по целия свят. Точно така почти на кратко можем да опишем породата кучета, която от 2001 насам се бори да измести от първото място в света по популярност немската овчарка! Стогодишнината от признаването на лабрадора бе отбелязана през 2003. Но историята на породата ни връща още над 400 години назад - от Нюфаундленд и Лабрадор до именията на британските аристократи херцозите Баклеуч, лорд Нътсфорд и лейди Лория Хоу в Златния век на лабрадора.


2 АЛЯСКИ КЛИЙ КАЙ - хъски в МИНИАТЮРА!
2008.12.27

Аляският клий-кай е една от най-новите и най-редките породи кучета. Това е сбъднатата мечта на хората, които обожават северните породи кучета (особено сибирското и аляското хъски), но не могат да си позволят да ги отглеждат у дома. Създаването на породата започва в началото на 70-те години на 20 век. И така се появява миниатюрно хъски, притежаващо всички типични за северните кучета очарователни качества и по нищо не отстъпват на „нормалните” им роднини. Породата печели все повече почитатели.


2 ПЛОТ ХАУНД - чистокръвният американски ловец на едър дивеч
2008.09.22

Плот хаунд е една от много малкото чисто американски породи кучета - единствената от тях без никаква кръв от британски породи. Заслугата за създаването му е на семейство Плот, което вече повече от 250 години развъжда тези кучета. Традиционният начин на работа на плот хаунда е да работи по следа и да облайва едър дивеч като мечки, диво прасе или пума. Той е смел, агресивен, с открит, мощен глас. Мелодията на гласа му е забележителна. Плотът е много бърз, с отлично развити инстинкти и с лекота се превръща в абсолютен любимец на всички ловци на едър дивеч, които са го видяли по време на лов.


2 ПЕРУАНСКАTA ОРХИДЕЯ НА ИНКИТЕ - екзотика от Южна Америка
2008.07.25

Перуанското голо куче, наричано с поетичните имена „орхидея на инките” и „лунно цвете”, е много древна порода. Аристокрацията на инките го отглеждала като домашен любимец и не позволявала кръстосването му с неговата разновидност с козина. Тези кучета са смели, силни и здрави. Te са мускулести и стройни - създадени са за аджилити и ловни изпитания. Тъй като инките не са имали писменост, почти няма сведения как са ловували тези кучета. Ясно е само, че търсят и преследват дивеча, разчитайки на зрението си, и са заклети птичари.


2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

Колкото и да е невероятно, през 2008 най-известното коли в света празнува своя 70 рожден ден! Първото Ласи е част от Lassie Come-Home („Завръщането на Ласи”) – прекрасната история, създадена от Ерик Найт през 1938 г., за приятелството между малко бедно момченце и неговото коли. След 10 игрални филма и 3 телевизионни сериала идеята за Ласи е и най-дълго съществуващата концепция за многосерийни филми в развлекателната индустрия.


2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част ІІ)
Кучетата зад екранния герой

2008.03.26

Първото коли, въплътило се в образа на Лaси във филма Lassie Come Home, е Пал (Pal). Всъщност първоначално Пал не е звездата, а е дубльор на дългокосместото коли, избрано за ролята. Но е предпочетен за снимките в ефектните епизоди в река Сакраменто в Калифорния. Когато вижда първите кадри самият Луис Б. Майер заявява, че „във водата влезе Пал, но от нея излезе Ласи”... Вече 9 поколения наследници на Пал продължават да радват почитателите на Ласи в цял свят.


2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

Съхранил и днес естествения си вид, незасегнат от развъдни експерименти, със здрава структура на тялото, жив и подвижен характер, истинският бордър териер бързо ще завладее сърцето ви с чар и младежко излъчване.
Родина на бордър териерите са недокоснатите от цивилизацията скалисти хълмове и планини на границата между Англия и Шотландия - там кучета за лов на лисици от този тип са известни още от края на 18 век. Бордър териерът по право е сред най-старите работни породи кучета на Великобритания.


2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

Той е красиво и изящно куче с благородни линии и излъчване - една от най-елегантните породи кучета. По характер ирландецът е активен, много игрив, с весел и дружелюбен характер. Ирландският сетър се цени като ловно куче с остър нюх и широко бързо претърсване, макар и не толкова стремително като това на английския сетър. По време на лов за него са характерни бързина и изключителна издръжливост, както и твърда и много красива стойка, типична за всички сетъри.


2 МАДОНАТА с бекасината
2007.04.20

В Италия в сърцето на Ломелина, считана за академия на любителите на кучета и на лова на бекасини, в църквата на Мадона Асунта в Месина Били ди Казони Борони се почита Мадоната на бекасината, създадена от италианския художник Анибале Черути в началото на 50-те години на 20 век. Историята на тази необикновена икона прочетохме в списание “IL CACCIATORE ITALIANO”.


2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

Хрътката от Ибиса е местна порода от Балеарските острови. Разпространена е и в Каталония (около Валенсия) - наричат я Ca Eivessenc, както и в Русийон и Прованс във Франция. Произходът на тази хрътка е обвит в тайнственост. Но няма съмнение, че това е типично примитивно куче - чудесен представител на една от най-старите съществуващи и днес породи. Хрътката от Ибиса е чевръста, елегантна и атлетична. Тя е създадена за лов на дребен дивеч – особено на заек – и притежава всички необходими вродени качества за този вид лов: остро зрение, силен слух и чудесно развито обоняние.


2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

На 12 и 13 февруари 2007 г. се състоя 131 по ред изложба за всички породи кучета на Westminster Kennel Club. Това е най-старата и най-престижната киноложка изложба в САЩ, както и най-дълго съществуващата без прекъсване спортна проява там. Американците умеят да създават история и традиции от всичко. Изложбата на Westminster Kennel Club е прекрасен пример за това.


2 Свети ХУБЕРТ - когато историята се превръща в легенда
2006.11.18

За първи път публикувахме легендата за Свети Хуберт през на 20.05.2004 г. и оттогава насам това е една от любимите статии на посетителите ни! Междувременно доста неща се промениха. Намерихме и други детайли за историята на този запален ловец и католически светец - покровител на лова с кучета и соколи, както и прекрасни снимки с изображения на Свети Хуберт и кръстоносния елен, както и на абатството Свети Хуберт в Ардените.
Решихме, че проведеното на 3.11.2006 в деня на Свети Хуберт първо национално състезание за ловци с пойнтери, организирано от Национален клуб "Пойнтер - България", е чудесен повод да допълним с факти и снимки тази статия!


2 МOПС - симпатичен, намръщен, мързелив и обичлив!:-))
2006.07.24

Това една от най-древните породи кучета. Мопсът е куче с ярка индивидуалност. Почти няма порода кучета, която да показва по-силна чувствителност и привързаност към собственика си. Много обича да стои при децата. Мопсът обожава да бъде носен на ръце или да дреме свит в краката на хората от дома.Той има само два недостатъка: хърка почти като човек и постоянно сменя козината си.


2 Ка де Бо - екзотичните бойци от о. Майорка
2006.07.17

Винаги е било полезно да има охранителни и бойни кучета в районите на пристанищата и крайбрежните селища. Такова куче е бил мастифът на Иберийския полуостров. Най-вероятно Ка де Бо са преки потомци на английски булдози, кръстосани с иберийски мастиф... Ка де Бо е куче с квадратен формат, компактно и мощно, с много голяма глава.


2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

Усещат ли хората и животните, когато някой ги наблюдава? По какво домашният ви любимец разбира, че сте на път за дома? Такива са въпросите, които занимават британския биолог. Той има безброй привърженици и наистина много и сериозни врагове защото посяга към теми, събуждащи задрямали суеверия.
Ако искате да се присъеднините към проучванията му, прочетете тази статия:)


2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част I)
2005.10.06

Днес в лова в Обединеното кралство се използват само бордър, джак ръсел и парсън ръсел териери и различни кръстоски. Активно се използват и старинните породи работещи териери, традиционно развъждани в Езерния край на северна Англия по границата с Шотландия. Представяме ви една от тези своеобразни ловни породи териери: известния още от 13 век патърдейл териер (на снимката).


2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част II)
2005.10.06

Британските острови са дали на света 26 породи териери. Днес повечето от тях са загубили своите практически функции и са по-скоро кучета - компаньони. Но процесът на създаване на нови ловни породи също не е завършил. Представяме ви 2 нови ловни породи териери: пламър териер и лукас териер (на снимката).


2 КООКАБУРА
За една интересна птица и за колекция от сребърни монети

2005.07.23

Австралия е родина на необикновени животни и птици - коокабура е една от тях. Наричат я така заради мотива на песента и "kooaaaх!", придружен от продължителни гъргорещи звуци. Коокабура е много популярна из целия континент наравно с коалата и кенгуруто.
А какво общо има коокабура със сребърните монети? Просто прочетете тази статия ... :))


2 Характерът на дого аржентино
2005.06.14

Г-жа Ана Мария Teдecки дe Руфино е международен съдия на породата Дого Аржентино и отглежда тези кучета повече от 35 години. Тя е собственик на развъдника “del Chamical”. Г-жа Руфино отново бе безкомпромисен и справедлив съдия на Специализираната изложба на клуб “Дого Аржентино – България”, която се проведе на 04.06.2005г. в Ловния парк в гр. София.
"... Дого Аржентино трябвa да има авторитетен собственик, защото е възможно да се породят различни проблеми. Tова е куче със силен характер и трябва да го възпитава този, който го притежава т.е. стопанинът му."
Ана Мария Руфино


2 АЛЯСКОТО ХЪСКИ - господарят на IDITAROD
Oписание и произход

2005.03.22

За аляските мъшъри впрегатното куче е куче, което "дърпа силно и бяга бързо". Дъг Суигнли казва: "Аляското хъски е постоянен експеримент на развъждането и не е нищо повече от един пес – успешна кръстоска от различни породи. Генетичното разнообразие позволява на мъшърите бързото усъвършенстване на кучета за специфична среда." Аляското хъски е всепризнатият господар на IDITADOR.


2 Ловните оръжия с късо и дълго острие през Средновековието и в наши дни
2005.02.01

До средата на XV век не е имало разлика между бойното и ловното хладно оръжие. Считало се, че ловът е развлечение за богатите аристократи. Към 1470 г. специалните ловни мечове се появяват най-напред в Бургундия.
Романтичното време на лова на едър дивеч с хладни оръжия с дълго острие за съжаление днес е само на страниците на приключенските романи. Единствени ножовете – специализираните ловни оръжия с къси остриета – придружават ловеца днес така, както са били част от екипировката му през Средновековието...


2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

Американският булдог Бъд е може би най-важната част от едно много любопитно събитие от началото на 20 век в Америка: първото пътуване с кола през целия континент от изток на запад от Сан Франциско до Ню Йорк – едно off road приключение, което днес звучи като легенда! Историята започва в клуба на Университета на Сан Франциско когато д-р Хорацио Джаксън приема облог за $50, че може да измине с кола целия път до Ню Йорк за по-малко от три месеца! През 1993 документалният филм "Пътуването на Хорацио" за първи път разказва за това чудесно приключение. Прекосете Америка заедно с Бъд!


2 Списанията за кучета по света
2004.06.10

Ще успее ли Интернет да измести печатните медии? Със сигурност това няма да се случи в близките десетилетия поне що се отнася до списанията (и вестниците) за кучета. Някои от печатните, класическите списания за кучета по света отдавна превърнали се в институции с над 100 годишна история. Специализираните списания за кучета се разделят основно на две групи – списания за изложбена и спортна кинология и списания за ловна кинология. Защо са толкова популярни ли ... прочетете сами!

2 Уейн Джон или какво свързва Ванкувър с Казанлък
2004.05.26

Едновременно с първия Балкански шампионат за всички породи кучета в зала 1 на Международния изложбен център се проведе и третото изложение "Лов, оръжие, риболов и свободно време". Ето нашият репортаж, с който ще ви убедим, че всички около нас и вас обичат кучетата! Дори и да не им личи:-))


2 Философия на стандарта на породата КАНЕ КОРСО
2004.04.26

... КАНЕ КОРСО е кучето, което е пълно с огън и мъжество. Столетията живот в сурови исторически условия, много жестокият естествен подбор е позволил да оцелеят само най-добрите, силните и умните представители на тази уникална порода. Интелектуално, активно и спокойно, ненадминато куче за охрана и защита. Едва ли може да се желае нещо повече! Людмила Овчаренко


2 INTERZOO 2004 - световното изложение за домашни любимци
2004.04.08

От 13 до 16.05.2004 г. в гр. Нюрнберг, Германия, се проведе 28-то Световно изложение на индустрията за домашни любимци INTERZOO 2004. Тази година участват повече от 1000 изложители от над 40 страни на рекордната разгърната площ от 40 000 м2!


2 Андалуска седмица на полевите изпитания 2004
2004.03.31

От 9 до 17.02.2004 г. в Испания се състоя Андалуската седмица на пролетните полеви изпитания за континентални породи кучета, работещи със стойка, с отбори от 15 държави. Официалните резултати, публикувани от испанския Курцхаар клуб, доказаха, че блестящите победи на пловдивските курцхаари на състезанията на 16 и 17.02.2004 г. са една голяма измама. Защо?


2 Kучета - водачи на слепи хора (Част I)
2004.02.14

На снимката e първата група кучета, започнали обучение за водачи в България след своя първи изпит на 21.12.2003 г. От ляво на дясно са кучетата Ара, Ада, Амбра, Алегра, Ая, Азра и техните собственици Вера, Михаела, Мартина, Мила, Димитър, Тенко и треньорът г-жа Румена Кънева с немската овчарка Криш.


2 Кучетата - водачи на слепи хора (Част II)
2004.02.14

Напоследък нещата доста се промениха. Благодарни сме на всички, които ни помагат... Ако наученото събуди у вас желание да помогнете, значи вие сте наш съмишленик и потенциален доброволец на каузата. Очакваме ви!
Албена Алксиева


 

 Новини

2 ЕТО НИ и във фейсбук!
2011.11.30

Няма шега - вече сме част от най-голямата социална мрежа фейсбук. "Е, време беше!" ще ни кажат някои наши редовни читатели и приятели, с които още от пролетта обсъждахме тази идея. Пожелайте ни успех и не забравяйте да "харесате" профила на "За кучетата и любимите им собственици"!
А какво ще съдържа той? Вижте подробностите тук ... а някои изненади ще запазим само за фейсбук ;)


2 BULGARIAN ANIMAL TRANSPORT - за едно спокойно пътуване
2011.02.22

Най-после и у нас има специализирана фирма, която се занимава единствено с транспорт на живи животни от и за цял свят: Bulgarian Animal Transport. Офисът им се намира на летище София - удобството на всички, които искат да заведат или изпратят своя любимец някъде или животинка да достигне до новия си собственик. Bulgarian Animal Transport e член на най-влиятелната световна мрежа от фирми, занимаващи се с транспорт на живи животни: IPATA. Вижте подробностите!


2 HAPPY DOG в подкрепа на SOS Детски селища в Руанда
2010.02.07

Един от най-новите продукти на българския пазар за домашни любимци обединява в прекрасна инициатива грижите ни за особено капризни към храни кучета и проектите на SOS Kinderdorf в Африка. Happy Dog дарява 1,30 € от всяка продадена опаковка Happy Dog AFRICA от 12,5 кг на SOS Hermann-Gmeiner School и SOS Vocational Training Centre в столицата на Руанда Кигали. Как? Вижте подробностите.