Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

ПЕМБРОК УЕЛШ КОРГИ е малко сладко куче с глава на лисичка, достатъчно древна история и много почитатели със синя кръв. Заедно с неговия роднина кардиган уелш корги двете породи водят произхода си от Уелс, а имената кардиган и пемброк са всъщност местата, от където са корените им: древното кралство Киридиджиън в западен Уелс, съществуващо и до днес като Кардиганшиър и Пемброкшиър.
Пемброк корги е най-мъничкият представител на пастирските кучета. To e с пропорционално като устройство на голямо куче тяло, но с по-къси, по-фини крайници, здраво, силно, атлетично и активно. Корги е сред десетте най-умни породи кучета в света и най-интелигентното сред служебните породи!


2 КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР - дружелюбен поздрав от ИРЛАНДИЯ
2009.09.11

Време е да се запознаете с още един представител на огромното семейство на териерите. Кери блу е старинна порода кучета. Родината му е в югозападната част на Ирландия, но не в графство Кери (както често се предполага), а в областта Типърари – съвсем наблизо. Там го наричат ирландски блу (син) териер. Създаден за служебна порода, той се е справял блестящо като пастир на стадата домашни животни и с охраната на ферми. Но силата му е в лова на зайци, лисици, видри и гризачи. Днес той е известен в цял свят и като прекрасен компаньон с успехи на изложбения ринг без породата да е особено многобройна, но и без да е застрашена от изчезване.


2 ЧИХУАХУА – най-малките знаменитости сред кучетата
2009.02.12

Чихуахуа е най-мъничката порода кучета, а името им е в чест на най-големия мексикански щат Чихуахуа, където са (пре)открити около 1850 г. Това са изящни, внимателни и пъргави кученца с жив, дружелюбен характер. Породата има много устойчива психика - нещо като цяло нехарактерно за мини лаещите им събратя. Това е смело и предано на собственика си куче – понякога може да е ревниво, но никога злобно! С това са съгласни много филмови и музикални звезди като Мадона, Деми Мур, Пола Абдул, Денис Лиъри, Ащън Кътчър, Дженифър Лав Хюит или Парис Хилтън.


2 ТОСА ИНУ - четириногите японски бойци СУМО
2009.01.15

ТОСА ИНУ е японска порода кучета, която е сред най-редките в света. Тоса ину е истинско бойно куче – в това не може да има никакво съмнение. Древните правила на борбите сумо оформят му бойния стил. Тоса ину са изключителни бойци – една от най-великите бойни породи кучета в света! Побеждават противника си много бързо по две причини – защото са сред най-силните породи кучета и защото твърде бързо се ... отегчават:)


2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

Тайландският риджбек е много по-малко известен от своя събрат родезийския риджбек и е една от само трите породи кучета в света, които имат ридж - ивицата козина на гърба, която расте в обратна посока. Кучетата от тази екзотична порода са много интелигентни. Правилно развъждани и внимателно възпитани, те са чудесни домашни любимци, изключително лоялни към собствениците си. Тайландският риджбек е с независим характер и много силно развити инстинкти – особено за преследване на дивеч. Отличният му отскок може да го подтикне към скитане. Породата не е подходяща за хора, които за първи път отглеждат куче у дома.


2 ХОКАЙДО ИНУ - накратко за едно от най-смелите кучета в света!
2008.10.23

Според някои хокайдо ину е най-старата и най-дивата порода кучета на Япония. Казват, че то води произхода си от кучетата, които придружавали мигриращите племена от Хоншю до Хокайдо през периода Камакура (около 1140 – 1150 г.). Хокайдо ину е сред най-смелите кучета на света. Той е буен и силен. Винаги е нащрек и изпълнен с подозрение към непознати - идеалното стражево куче. Да добавим и прекрасните му ловни умения, неговата вярност и отдаденост към собственика му.


2 НЮФАУНДЛЕНД - смелият воден спасител на Северния Атлантик
2008.08.28

На о. Нюфаундленд в Източна Канада в близост до Полярния кръг е родината на една от най-симпатичните и смели породи кучета, която също носи името „новооткрита земя”. Нюфаундлендът се чувства у дома във водата точно както и на сушата. Неговата гъста, мазна козина и фин подкосъм му позволяват да издържа да плува в ледено студена вода. Едрото му и силно тяло стъпва на големи лапи, които му помагат да преодолее и най-тежките условия в океана. Той има изключително силен инстинкт за спасяване. Това, което умее да прави сан бернарът в лавините на Швейцарските Алпи, има своя блестящ морски аналог в породата нюфаундленд.


2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

Рошав, разсеян, свръх емоционален и винаги готов за игра - такъв е истинският бобтейл. Не можете да го срещнете, без да му се усмихнете! Всъщност официалното име на породата е староанглийска овчарка. Кратко и ясно. Защото това е една от най-старите породи кучета. Бобтейлът има очарователното излъчване едновременно на хипи и разсеян професор.


2 ЗВЕЗДИТЕ на IDITAROD Sled Dog Race
Състезанието през 2008 по Радио СТАРА ЗАГОРА

2008.04.02

На 18 март 2008 по-малко от 16 часа след като последният впряг пресече финала в Ном, Аляска, Радио Стара Загора ни предостави своя ефир за първото в България предаване, посветено на най-екстравагантното и най-трудното в света състезание за кучешки впрягове IDITAROD Sled Dog Race. Съвместното ни предаване „Ало, здравейте!” пренесе огромна аудитория сред снеговете по Северния маршрут на състезанието с дължина от 1858 км.


2 СЮЗЪН БЪТЧЪР - желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race
2008.04.02

СЮЗЪН Бътчър - желязната лейди на състезанието, запознайте се с една от най-големите звезди на IDITAROD Sled Dog Race. Както всички тях, и Сюзън Бътчър бе изпълнена с любов към кучетата и дивата природа и е неделима част от магията на Последния велик поход до Ном.


2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

ЕДНАКВО ВЕЩ в апорта на земя и във вода, този ретривър е създаден в района около залива Чесапийк за лов на водоплаващ дивеч при най-тежки атмосферни условия и в ледена вода като често трябва с тялото си да разбива леда в постоянно замръзващия залив. Кучето постоянно трябва да работи при бурен вятър, да се бори със силните приливи и отливи и дълго да плува в ледена вода. И се справя наистина блестящо!


2 РУСКАТА ХРЪТКА БОРЗОЙ – елегантният аристократ
История на породата

2007.07.27

Съвременната красива и грациозна руска хрътка има много характерна външност - съвкупност от изящни, издължени линии. Te са категорично свидетелство за нейните почти неограничени възможности за движение. Макар и изящна, тя е по-скоро мускулеста и жилава – нищо излишно! Нейната съдба е сложна и интересна, тясно преплетена с историята на Русия вече над 800 години.


2 ЯГД ТЕРИЕРИТЕ - смели и интересни - по Радио СТАРА ЗАГОРА
2007.04.19

ЕТО, че дойде време слушателите на нашия любим медиен партньор Радио Стара Загора да се запознаят и с една от най-смелите, злобни и екстравагантни породи кучета - ягд териер! Както и да научат повече за дейността на Национален клуб "Германски ловен териер - България" (НКГЛТБ).
Прочетете как стана това и чуйте интервюто на председателя на клуба г-н Желев!2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

В далечни времена шапендоа е било oвчарско куче в холандските необработваеми земи. Днес то се цени все повече заради добрия му нрав и за необикновената му пригодност за семейно куче, както и заради външния му вид - нежен и подкупващ. Шапендоа е весел и игрив, обича да се забавлява, отлично куче за компания, неуморно в игрите с децата. Умерено е като поведение и няма склонност да лае без причина.


2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

Във Финландия карелското мечо куче е сред любимите национални породи. На други места, обаче, се среща сравнителни рядко, макар че е с чудесни физически качества и слънчев характер. Кучетата от тази порода са жизнени, енергични, в непрекъснато движение, с изострен ловен инстинкт. В Швейцария и в Австрия те са лавинни кучета. Най-добре можете да си го представите като малко по-дребно от хъски, с черна козина, яко и набито доброжелателно мече, което може и да е много твърдоглаво! Затова социализирането му от малко е изключително важно!


2 Възстановената порода Old English Bulldog - истинското куче за битки с бикове и мечки
2006.02.13

Възхитен от физиката на тези храбри кучета с горда осанка, през 1971 г. Дейвид Лийвит се заема да възстанови породата Old English Bulldog. Според направеното от развъдчика проучване тези кучета са били много по-едри и високи от днешния английски булдог. Неговият предшственик е пълно с живот куче, със симетрично и пропорционално тяло.


2 УНГАРСКОТО ПУЛИ - неуморимото куче с прическа стил Боб Марли
2006.02.07

Представяме ви най-популярното овчарско куче в Унгария. То има странна козина, съставена от кордони в реге прическа. Още не е съвсем точно изяснено как всъщност е попаднал пули на маджарска земя... При все че историята му е доста мъглява, то съвсем ясна е фантастичната му работоспособност!


2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

Туркменците са хранители на познанието за древното изкуство на лова със соколи и хрътки. Ловът и отглеждането на хрътки е част от миналото и настоящето на туркмените. Това е и идеалният дует между дивата по природа хищна птица и домашното ловно куче - хрътката тазъй.


2 АВСТРАЛИЙСКОТО КЕЛПИ - необикновеният наследник на дивото куче динго и шотландското коли
2006.01.18

За способностите му се разказват истински чудеса. Келпи може да преодолява 60 километра на ден в палеща жега по камениста почва и трънаци докато събира и контролира движението на огромни стада овце.
Кипящо от енергия и природно интелигентно куче, келпи в никакъв случай не е куче за апартамент и градски живот. То се нуждае от пространство и много физически упражнения.
Днес в Австралия работят около 80 хиляди келпи.


2 Малката ПИРЕНЕЙСКА ОВЧАРКА
2005.12.15

Историята на малката френска овчарка се връща далеч назад във времето. Тя се развива от местни породи и не напуска високите до­лини на Пиренейските планини почти до края на 19 век. По време на Първата световна война пиренейската овчарка е служила като куриер и е издирвала ранени войници.
Малката пиренейска овчарка е кръщавана с различни имена, които са по-скоро свързани с названията на отделни региони. Лабрит (на снимката) е била най-широко разпространената разновидност.


2 Изюбърът - благородният елен на Източен Сибир
2005.06.14

По света и в Русия има не малко подвидове или близко родственици на изюбъра, отличаващите се по големина форма на рогата. Но изюбърът - благородният елен, обитателят на приморските гори и приамурската тайга или маралът – както го наричат в Източен Сибир – е най-едрият от всички видове благородни елени. Дължината на тялото на възрастните самци достига почти до 3 метра, височината при холката - до 170 см, теглото - до 250 кг, като има и сведения за екземляри с тегло 290 кг.


2 ПИРЕНЕЙСКОТО ПЛАНИНСКО КУЧЕ - частица от древна Азия в сърцето на Европа
2005.03.09

Пиренейското планинско куче произхожда от големите тибетски кучета, които са отглеждани преди хилядолетия в Азия. Има сигурни исторически сведения, че още през 1407 г. два големи феодални замъка (Лурд и Фуа) са били охранявани от пиренейски планински кучета. През 1675 г. 8-годишният син на Луи XIV вижда куче от тази порода в един от планинските замъци. От този ден нататък пиренейското планинско куче става негов любимец и живее в Лувъра.
Днес това е много популярна порода в Холандия, Франция, Андора и Швейцария.


2 ЛАСА АПСО – свещенните кучета на Тибет
2005.01.10

Породата кучета ласа апсо е много древна – съществува вече повече от 2000 години. Историята на тези кучета е тясно преплетена с будистките вярвания за прераждането. От древността до днес будистите вярват, че душите на починалите Далай лами се прераждат в телата на свещенните кучета ласа апсо.
Тибетските породи кучета са създадени без намесата на човека в селекцията им и при тях връзката с природата е особено ярко изразена. А най-добре това се вижда при ласа апсо, развила се оцеляла в на-безмилостните планини в света - Хималаите.


2 Пудели, пудели!!!
2005.01.03

Пуделите са много популярни по света, в много страни те се възприемат като един от символите на богатство и лукс. това е една от най-старите породи кучета в Европа, създадена за лов на водоплаващ дивеч. Има запазени картини още от 13 век, на които без съмнение са нарисувани пудели. Те са много дружелюбни кучета, които обичат постоянно да имат компания. Много са интелигентни и в различни класации, правени от специалисти - кинолози, заемат първо място в кучешкия свят.


2 ОКЕАНАРИУМЪТ в Лисабон, Португалия
2004.12.31 

 Новини

2 ЕТО НИ и във фейсбук!
2011.11.30

Няма шега - вече сме част от най-голямата социална мрежа фейсбук. "Е, време беше!" ще ни кажат някои наши редовни читатели и приятели, с които още от пролетта обсъждахме тази идея. Пожелайте ни успех и не забравяйте да "харесате" профила на "За кучетата и любимите им собственици"!
А какво ще съдържа той? Вижте подробностите тук ... а някои изненади ще запазим само за фейсбук ;)


2 BULGARIAN ANIMAL TRANSPORT - за едно спокойно пътуване
2011.02.22

Най-после и у нас има специализирана фирма, която се занимава единствено с транспорт на живи животни от и за цял свят: Bulgarian Animal Transport. Офисът им се намира на летище София - удобството на всички, които искат да заведат или изпратят своя любимец някъде или животинка да достигне до новия си собственик. Bulgarian Animal Transport e член на най-влиятелната световна мрежа от фирми, занимаващи се с транспорт на живи животни: IPATA. Вижте подробностите!


2 HAPPY DOG в подкрепа на SOS Детски селища в Руанда
2010.02.07

Един от най-новите продукти на българския пазар за домашни любимци обединява в прекрасна инициатива грижите ни за особено капризни към храни кучета и проектите на SOS Kinderdorf в Африка. Happy Dog дарява 1,30 € от всяка продадена опаковка Happy Dog AFRICA от 12,5 кг на SOS Hermann-Gmeiner School и SOS Vocational Training Centre в столицата на Руанда Кигали. Как? Вижте подробностите.