Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Роднините

2 CANIS DIRUS - накратко за най-големия изчезнал вълк на Земята
Mammalia / Carniovira / Canidae / Canis/Canis dirus

2009.12.29

Най-впечатляващият роднина на любимите ни кучета за щастие или нещастие не е сред същестуващите днес видове животни на планетата Земя – той е изчезнал в края на последната Ледникова епоха преди около 10 000 години. Въпреки, че е близък роднина на Canis Lupus, ужасяващият вълк Canis Dirus не е пряк предшественик на нито един от познатите ни днес видове вълци. Той е властвал в Северна и Южна Америка почти 2 милиона години.


2 БЛЕДАТА ЛИСИЦА - скрита в самото сърце на Африка
Mamallia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes pallida

2009.11.26

Може би защото местообитанията й са разположени в недокоснати от 21 век райони, но популацията на бледата лисица е сред най-стабилните в света. Ще я срещнете единствено в тясна ивица, пресичаща Централна Африка от изток на запад. В началото на 70-те години на 20 век бледата лисица се превръща в символ за почитателите на Ерих фон Деникен и всички, които вярват в кацането на извънземни на Земята в древността.


2 БЕНГАЛСКА ЛИСИЦА - просто още един роднина на вашето куче
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes bengalensis

2009.04.19

БЕНГАЛСКАТА ЛИСИЦА Vulpes bengalensis, известна и като индийска лисица, се среща единствено на Индийския субконтинент. За разлика от своите роднини, тя избягва горските райони и предпочита откритите равннини месности. Бенгалската лисица се храни с малки гризачи, раци, влечуги, термити, насекоми и дребни птици, а от плодовете избира само пъпешите! Няма известни подвидове.


2 ТИБЕТСКАTA ЛИСИЦА - мистична и мъдра
Mamallia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes ferrilata

2008.11.18

Тибетската лисица Vulpes ferrilata е може би най-мистичният роднина на домашните кучета - на изключително редките нейни снимки в нас се вглежда същество, надарено с недостъпна за хората мъдрост. Тибетската лисица е сред най-слабо изучените роднини на кучетата – нейното поведение и начин на живот все още са загадка. Тя има уникална муцунка, по-скоро квадратна по форма, от която към нас се взират замислено зеленикави очи. Това странно лице е донякъде и илюзия заради по-дългата козина по врата, създаваща нещо като жабо. И все пак ...


2 ИВИЧЕСТ ЧАКАЛ - още един необичен роднина на кучетата
Mamallia / Carnivoria / Canidae / Canis / Canis adustus

2008.10.20

Нa суахили той е sweha miraba, на африкаанс - grysjakkal или witkwasjakkal. Зоолозите различават негови 6 подвида. За първи път е описан през 1847 г. Наричат го ивичест чакал заради характерните черно-бели ивици козина отстрани на тялото му. Той обитава Западна, Централна и североизточните части на Южна Африка. Прилича на другите чакали, но не е с толкова остра муцуна и има по-закръглени в горната им част уши.


2 ЛИСИЦАТА ДЖУДЖЕ на Северна АМЕРИКА
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes macrotis

2008.05.07

Лисицата джудже Vulpes macrotis живее в равнинните тревисти райони и пустините на западната част на Северна Америка. Нейното телце е с дължина само от 38 до 50 см, дългата опашка е от 23 до 30 см, а теглото й – до 3 кг. Особено характерни са големите й уши, които отвътре са покрити с плътна, гъста бяла козина.


2 ЕТИОПСКИЯТ ВЪЛК - единственият вълк в АФРИКА
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis / Canis simensis

2008.04.07

Етиопският вълк е единственият истински вълк, който се среща в Африка. Известен e с много имена: абисински вълк, симиенска лисица, симиенски чакал, както и с имената, дадени му от местните племена амхари: ky kebero и оромо: jedala farda. Това е най-редкият и най-застрашеният представител на семейство Canidae, който обитава само планините на Етиопия на надморска височина между 3 000 и 4 337 метра. Етиопските вълци образуват малки глутници от 3 до 13 вълка, обитаващи строго определена територия. В момента този вид роднини на кучетата са само около 500.


2 СИВАТА ЛИСИЦА на Америка
Mammmalia / Carnivora / Canidae / Urocyon cinereoargenteus

2007.12.06

Сивата лисица е разпространена от северно Онтарио, Канада, през централната и североизточната част на САЩ чак до Венецуела. Това е единствения представител на семейство Canidae, който може да се катери по дърветата с лекота. Затова и я наричат дървесна лисица. Малките й се раждат покрити с черна козинка.


2 ДИВОТО КУЧЕ ДИНГО - една от загадките на АВСТРАЛИЯ
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis / Canis familiaris dingo

2007.05.14

Произходът на дивото куче динго е пълен със загадки. Според генетичните изследвания, това куче не може да бъде аборигенно за Австралия! Някои считат, че то е дошло на Зеления континент с азиатските преселници преди около 4 000 години. Или че предците му са домашните кучета, дошли в Австралия от Южен Китай преди около 6000 години. Или че идва от древна Индия... Дивото куче динго е със средна големина, здраво мускулесто тяло, с рижо жълтеникава козина, глава с остра муцуна, къси изправени уши и пухкава опашка.


2 ПОЛЯРНАТА ЛИСИЦА - красива, различна и все пак роднина:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Alopex / Alopex lagopus

2006.12.05

Тази лисица е единствения представител на семейство Canidae, който живее изключително зад Полярния кръг. За разлика от обикновената рижа лисица, нейното тяло е по-набито, с по-къса муцунка, а ушите й са къси, закръглени и съвсем малко се подават над зимната козина. Лапите й са покрити и отдолу с козина, която я предпазва от измръзване. Най-често можете да срещнете полярна лисица из откритите тундри с хълмист релеф. Има само 7 (по други сведения 10) подвида полярни лисици.


2 РИЖАТА ЛИСИЦА - истинската хитрост и ловкост от приказките
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes vulpes

2006.09.17

Обикновената лисица е най-широко разпространената и най-добре изучената сред представителите на рода Vulpes. Нейните привички по време на лов са поразителни – неслучайно във фолклора на едва ли не всички народи в границите на нейния ареал тя неизменно е символ на хитрост и ловкост. В жестоката борба за оцеляване лисицата е изработила много сложни форми на поведение, които при някои екземпляри са достигнали истинско съвършенство.


2 ЧАКАЛЪТ - ловък и нахален
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis aureus

2006.09.102 ВЪЛКЪТ - легендарният и реален хищник
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis lupus

2006.09.02

Целият външен облик на този хищник говори за неговата мощ и отлична приспособеност към неуморим бяг при преследването и нападението на жертвите си. При необходимост вълкът развива скорост до 55-60 км/ч, способен е да прави преходи от 60-80 км за една нощ, а средно за денонощие в горска зона изминава 20 км. Спокойно вървящият или бягащ вълк поразява с лекотата на движенията си.


2 ЧЕРВЕНИЯТ ВЪЛК - съчетание от вълк, лисица и чакал
Mammalia / Carnivora / Canidae / Cuon alpinus

2006.08.25

Този рядък вид вълк се среща в планините на Далечния изток, в Западен Саян, в Средна Азия, както и в горско-планинските области на Централна и Южна Азия и включва Индокитай, полуостров Малака, островите Суматра и Ява. Във външния вид на червения вълк са съчетани белезите на вълк, лисица и чакал. За това впечатление допринасят и дългата гъста козина, дългата пухкава опашка, сравнително тясната муцуна и големите уши.


2 ГРИВЕСТИЯТ ВЪЛК - почти лисица с дълги, стройни крака:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Chrysocyon brachyurus

2006.08.242 ХИЕНОВИДНОТО КУЧЕ - почти вълк с екстравагантна козина
Mammalia / Carnivora / Canidae / Lycaon pictus

2006.08.17

КАК изглежда едно хиеновидно куче? То е високо, и стройно с мършаво, по-скоро слабо тяло, дълги, силни крайници и доста дълга опашка. Сравнително голямата му глава има мощни челюсти, въоръжени с остри зъби. Големите овални уши му придават сходство с хиена. Необичайна е и ярката петниста окраска на грубата му къса козина. Няма друг представител на семейство Canidae, който да има такава козина.


2 Зоо класификация на семейство CANIDAE
2006.08.172 Роднините на домашните кучета - семейство CANIDAE
Mammalia / Carnivora / Canidae

2006.08.10

За мнозина може би е трудно да приемат колко близо до любимото им куче е, например, една красива полярна лисица. Има известен парадокс в това, че всички приемаме без съмнения факта, че лъвовете или леопардите са роднини на домашната ви котка, но че фенекът или етиопският чакал са братовчеди на пудела ви някак е по-трудно за възприемане, нали?


2 МАЙКОНГ - лисицата от саваните на Южна Америка
Mammalia / Carnivora / Canidae / Cerdocyon thous

2006.08.102 КОЙОТЪТ - прерийният вълк на Северна Америка
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis latrans

2006.08.092 Малката лисичка КОРСАК
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes corsak

2006.08.09

Този малко познат роднина на кучетата от семейство Canidae се среща в степите, попупустините и отчасти в пустините на Азия и Югоизточна Европа заедно с рижата лисица. Това е много малка, бледо оцветена лисичка. Тя е средтипичните обитатели на полупустините и сухите равнинни степи, в които пада малко сняг или снежната покривка е много плътна.


2 Дългоушкото ФЕНЕК - една малка лисичка с голеееми уши:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes zerda

2006.03.06

Наричат го още лисица на пустинята... Той живее сред пясъчните дюни на Северна Африка и на Средния Изток. Фенекът е хитър и игрив, но най­-любопитното негово качество е способността му да оцелява, без да пие вода. А създателите на филма "Хрониките на Нарния" го виждат и като изключително смел и готов на саможертва.


 

 Новини

2 ЕТО НИ и във фейсбук!
2011.11.30

Няма шега - вече сме част от най-голямата социална мрежа фейсбук. "Е, време беше!" ще ни кажат някои наши редовни читатели и приятели, с които още от пролетта обсъждахме тази идея. Пожелайте ни успех и не забравяйте да "харесате" профила на "За кучетата и любимите им собственици"!
А какво ще съдържа той? Вижте подробностите тук ... а някои изненади ще запазим само за фейсбук ;)


2 BULGARIAN ANIMAL TRANSPORT - за едно спокойно пътуване
2011.02.22

Най-после и у нас има специализирана фирма, която се занимава единствено с транспорт на живи животни от и за цял свят: Bulgarian Animal Transport. Офисът им се намира на летище София - удобството на всички, които искат да заведат или изпратят своя любимец някъде или животинка да достигне до новия си собственик. Bulgarian Animal Transport e член на най-влиятелната световна мрежа от фирми, занимаващи се с транспорт на живи животни: IPATA. Вижте подробностите!


2 HAPPY DOG в подкрепа на SOS Детски селища в Руанда
2010.02.07

Един от най-новите продукти на българския пазар за домашни любимци обединява в прекрасна инициатива грижите ни за особено капризни към храни кучета и проектите на SOS Kinderdorf в Африка. Happy Dog дарява 1,30 € от всяка продадена опаковка Happy Dog AFRICA от 12,5 кг на SOS Hermann-Gmeiner School и SOS Vocational Training Centre в столицата на Руанда Кигали. Как? Вижте подробностите.